SG.hu

Az internet híd a határon túl élő magyarokhoz

[Magyarország.hu] Európa versenyképessége az eEurope program sikerétől függ, a program pedig csak a kormányzati és regionális együttműködéssel valósulhat meg - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az európai régiók információs társadalmának fejlesztéséről szóló konferencián.

Budapesten szerdán kezdődött meg az IANIS (Innovációs Akciók Hálózata az Információs Társadalomért) és az erisa (Európai Regionális Információs Társadalom Szövetség) konferenciája, amelynek fő témája a régiók információs társalmának fejlesztése, de szóba kerülnek az eLearning, az eKözigazgatás, az eKözösségek és az eTartalom fejlesztésének kérdései is.

Európa versenyképessége a lisszaboni célok, az eEurope-program sikerétől függ, a program pedig csak kormányzati és regionális együttműködéssel valósítható meg - mondta a konferencia megnyitóján Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.

Az IHM az idei költségvetésben 140 millió forintot (régiónként 20 milliót) különített el a regionális információs társadalom stratégiák kidolgozására. Magyarország szerencsés geopolitikai helyzete miatt híd lehet az Európai Unió és a kontinens keleti országai, valamint a balkáni térség között, ezt a szerepet szolgálja a visegrádi négyekkel, illetve az Olaszországgal, Szlovéniával és Horvátországgal kötött együttműködési megállapodás - fogalmazott a miniszter. Kovács Kálmán szerint Magyarországra külön regionális feladatot ró a határainkon innen és túl élő magyarok közötti kapcsolatok kiépítése, ennek legjobb eszköze pedig az internet.

A konferencián Magyar Bálint oktatási miniszter az oktatási rendszer reformjáról beszélt, amelynek eredményeként a tanár hagyományos szerepe megváltozik, a tudás kizárólagos birtokosából a diákok önálló munkáját felügyelő, irányító személlyé válik. Az új oktatási rendszer a problémamegoldó-képességekre, a csapatmunkára, az informatikai eszközökkel segített tanulásra helyezi a hangsúlyt, a képzés így megfelel majd a folyamatosan változó munkaerő-piaci elvárásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!