SG.hu

Elindult a Nemzeti Digitális Adattár

[Magyarorszag.hu] A magyar kulturális kincseket foglalja egységes rendszerbe és teszi közzé a Nemzeti Digitális Adattár (NDA), amely két éves előkészítő munka után kezdi meg működését. A tervek szerint ősszel egyesül az NDA, a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Neumann-ház.

Két éves fejlesztőmunka után megkezdi működését a Nemzeti Digitális Adattár (NDA), amely egységes, kereshető formába rendezi és hozzáférhetővé teszi a közszférában már meglevő és folyamatosan keletkező közérdekű adatokat. Az információkat eredeti gazdáik gondozzák és fejlesztik, az NDA könyvtárak, levéltárak, múzeumok, szakmúzeumok, egyházi és intézményi gyűjtemények, hír-, film- tévé- és rádióarchívumok, valamint a Nemzeti Audiovizuális Archívum tartalmait kezeli. Az NDA ötlete két évvel ezelőtt, a Magyar Információs Társadalom Stratégiában jelent meg először, a gyakorlati megvalósítás egy évvel ezelőtt kezdődött. Egy, az NDA-hoz hasonló adattár létrehozását korábban már többen kezdeményezték, de egységes politikai döntésre volt szükség ahhoz, hogy hatékonyan működjön - mondta Csepeli György, az IHM politikai államtitkára csütörtökön, az NDA első konferenciáján.

Az NDA rendszerét az Internet logikája alapján szakértői csoportok alakították ki, az első tartalmak az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázati támogatásával tizenegy intézményből (A38, Országos Széchenyi Könyvtár, MTI, Skanzen, Tárki, Magyar Rádió, Magyar Mozgókép Közalapítvány, Neumann-ház, Budapest Music Center, Centropa, Budapesti Holocaust Múzeum) érkeztek. Az NDA az angolszász kultúrafelfogás szerint a hagyományos, a populáris, gazdasági és más területet is magába foglalja - mondta Csepeli György.

A Neumann-ház 1997 óta működik, célja a magyar kulturális értékek digitalizálása és internetes közzététele. A társaság honlapján ma Széchenyi és Kossuth művei, magyar klasszikusok írásai mellett található például virtuális diafilm-történeti múzeum is. A kht. honlapja emellett gyermekeknek szóló oldalaknak és magángyűjtemények digitális változatainak ad otthont.

Ősszel kezdi meg működését a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), feladata a magyar rádió- és televízióműsorok úgynevezett kötelespéldányainak kezelése. Korábban az elektronikus médiumok nem tároltak kötelespéldányt műsoraikból, a mostani változtatást a szerzői jogi törvény módosítása és a filmtörvény hatályba lépése tette lehetővé. A NAVA gyűjteménye nem lesz mindenki számára elérhető, de az iskolák, könyvtárak és közgyűjtemények egy zárt hálózaton megoszthatják egymással a tartalmakat. A NAVA működéséről és a kötelespéldányok gyűjtéséről szóló önálló törvény októberben kerül a parlament elé.

A tervek szerint ősszel egy kht-ben egyesül az NDA, a NAVA és a Neumann-ház, az új szervezet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az IHM közös felügyelete alatt működik majd a Millenáris-parkban - mondta el Kitzinger Dávid. Az informatikai tárca főtanácsadója szerint az új kht. - mivel az informatikai adat közvagyon - jó eséllyel pályázhat uniós támogatásokért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!