SG.hu

Közelednek a mobiltelefon-vírusok

A hekkerek eddig inkább a PC-kre és vállalati hálózatokra tartogatták rosszindulatú kézimunkájukat, a netes mobilokkal azonban ez meg fog változni.

Az első vírus, ami lecsapott a mobiltelefonokra, a Phage volt négy évvel ezelőtt. Azóta a hekkerek inkább a PC-kre és vállalati hálózatokra tartogatták rosszindulatú kézimunkájukat. Mobiltechnológiai szakértők szerint egyszerű a magyarázat: sokkal több ember függ az utóbbiaktól, és így ezek nagyobb kísértést jelentő célpontoknak számítanak. Bár a legtöbb embernek van mobiltelefonja, internetképes készülékkel már sokkal kevesebben rendelkeznek. Ez azonban meg fog változni az elkövetkezendő pár évben, amikor megszaporodnak az internethozzáférésre alkalmas mobiltelefonok és tenyérméretű számítógépek.

A technológia önmozgása olyan gyors, hogy a fertőzés módjai jóval túlszárnyalják a védeleméit - mondta el David Juitt a Bluesocket technológiai igazgatója (CTO). Az elmúlt években a legnagyobb változást a technológiák közti interoperabilitás hozta el, ami csak könnyebbé teszi a vírusok terjedését a mobilkészülékeken és a vállalati hálózatokon.

Matias Impivaara, az F-Secure vállalatigazgatója Juitt-tal egyetértve hozzátette, hogy csakis a fejlett készülékeket használók kritikus tömege hiányzik ahhoz, hogy a vírusírók számára érdekes célcsoporttá váljanak a mobiltechnológia felhasználói is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek már most olyanok, akik a rendszer biztonsági rései után kutatnának, amiket akkor fognak majd kihasználni, ha már elég felhasználó csatlakozott a hálózatokhoz.

Mivel sokáig tart a biztonsági infrastruktúra felállítása, már most el kell kezdeni dolgozni rajta, hogy az első vírus elterjedésekor gyorsan tudjanak reagálni a biztonsági cégek. Elemzők becslése szerint a nagy amerikai vállalatok 62%-a két éven belül kiépíti saját vezetéknélküli hálózatát; háromnegyedük fő motivációja egyébként az e-mail.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!