Rónai György

Samsung: DDR RAM már a mobilokba is

A Samsung Electronics bejelentette, hogy 2004 második félévében jelenik meg az új mobil DRAM típusa, a 256Mbites, 32 bit széles DDR memóriamodul. Ezeket a high-end 3D játékokat futtató mobiltelefonokba szánják, és az első mintapéldányok már készen is vannak.

Az új termék a Samsung eddigi SDR és DDR mobil moduljait bővíti ki, és a legkomolyabb ipari elvárásokat teljesíti. A Mobile DDR x 32 modul akár 266Mbit/s átviteli sebességet képes elérni lábanként, ami 1.064GB/s átviteli sebességnek felel meg. A chip a Samsung 0,10 mikronos gyártástechnológiájával készül.

A megoldás támogatja a rendkívül energiatakarékos működést lehetővé tevő integrált Temperature Compensation Self Refresh Sensors (TCSR), Partial Array Self Refresh (PASR) és Deep Power Down Mode (DPD) üzemmódokat is. A Samsung 64-512Mbit adatsűrűsséggel fogja kiadni a chipeket, melyek akár többchipes csomagban (Multi Chip Package, MCP) formátumban is elérhetőek lesznek. Ezek kisebb komplett rendszerek, amelyekbe a DRAM integrálva van. Ilyenek a NAND Flash, OneNAND Flash, SRAM, UtRAM, és az ASIC System-in-Package (SIP) megoldások is.

A Samsung a jövőben különösen nagy figyelmet fordít majd az egyre növekvő mobil szférára, ahol a 3D játékokat futtató mobiltelefonok várhatóan már 2006-ra általánossá válnak. A cég szerint az új DDR x 32 memóriáik nagyban elő fogják ezt segíteni, mivel általuk kiaknázható a gyors, mobil grafikus chipek maximális teljesítménye. Az új DRAM modulok jelentősen kisebb energiaigényűek, amely révén a telefongyártók jóval nagyobb rendelkezésre állási időt biztosíthatnak, ráadásul új funkciókat, és kompromisszumok nélküli teljesítményt nyújtanak bármilyen mobil eszközben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • k0zi #8
    Én örülök neki hogy lehet vele telefonálni másra meg nem nagyon használom :P
    Én próbáltam, semmi gondom nem volt vele (Samsung V200)
  • Anee #6
    Hát aki játszani akart komolyabban az már eddig is palmot vagy laptopot vett, ez a tendencia meg fog maradni
  • Easy Rider #5
    lassan eljutunk oda, hogy egy nagy (v. kicsi) gfép mindent tudni fog, csak telefonálni nem....
  • BubaMester #3
    Egyszerűbb és olcsóbb egy laptopot venni..
  • deep #2
    Bullshit...
  • Gladiator #1
    Húúú, de jó kis játékgép. Jaaa... hogy ezzel mellesleg telefonálni is lehet?!

    pfff....