Spencer

Láthatáron a DVR-eszközökhöz szánt külső merevlemezek

A Maxtor és a Seagate Technology azt tervezik, hogy DVR-(Digital Video Recorder) eszközökhöz szánt külső merevlemezekkel jelennek meg a piacon, ily módon extra adattároló kapacitást biztosítva a folyton helyhiánnyal küszködő felhasználóknak.

Mint ismeretes, a digitális videofelvevők olyan szórakoztató elektronikai eszközök, melyek 40-160 GB kapacitású beépített merevlemezük révén 40-160 órányi hagyományos felbontású televíziós műsor digitális módon történő eltárolására képesek. Véleményem szerint kiváló ötlet, hogy a DVR-eszközöket is lehessen külső merevlemezekkel bővíteni, ugyanis még a 160 GB-os winchesterrel szerelt videorekorderek kapacitása is véget ér egyszer, akkor pedig nagyon jól jöhet egy kiegészítő merevlemez - nyilatkozta Stephen Baker, az NPD Group piackutató cég egyik vezető elemzője.

Baker elmondta, hogy amennyiben ma valaki bővíteni szeretné DVR-eszköze kapacitását, nincs más választása, az upgrade-hez le kell adnia egy arra specializálódott szervizbe a berendezést. Ez egyébként még a jobbik eset, ugyanis sok olyan DVR-eszköz van forgalomban, melynek merevlemeze szervizben sem cserélhető. Baker szerint a digitális videorekorderekhez csatlakoztatható külső merevlemezek akkor lesznek majd igazán népszerűek, amikor világszerte el fognak terjedni a minden korábbinál nagyobb tárolókapacitásra igényt tartó, nagy felbontású televíziós adások. A HDTV-műsorok rögzítéséhez körülbelül hét-nyolcszor akkora kapacitás kell, mint a hagyományos felbontású műsorok felvételéhez, mondta Barron.

Az In-Stat/MDR piackutató cég adatai szerint, míg 2002-ben még csak 1,3 millió, addig 2003-ban már nem kevesebb mint 3,7 millió darab DVR-berendezést adtak el világszerte. A piackutatók úgy vélik, hogy amennyiben minden jól megy, akkor idén globálisan már több mint 8 millió digitális videofelvevő fog gazdára találni, vagyis elmondható, hogy a DVR-piac roppant dinamikusan növekszik.

A Maxtor és a Seagate Technology előreláthatólag valamikor az idei esztendő harmadik negyedévében jelenik meg a piacon a DVR-eszközökhöz szánt, Serial ATA, illetve USB 2.0 interfészes, 160-200 GB kapacitású külső merevlemezeivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!