Berta Sándor

Dániában használják ki leginkább az internetet

A skandináv országban aknázzák ki a legjobban a világhálóban rejlő lehetőségeket. Erre a következtetésre jutottak egy most nyilvánosságra hozott tanulmánynak a készítői.

A felmérést az IBM amerikai információ-technológiai cég és a neves és tekintélyes brit gazdasági lap, a The Economist közösen készítette. A dokumentumban arra keresték a választ a szakemberek, hogy mely államokban használják a legintenzívebben az internetet és az azzal összefüggő technikákat. A lista élén Dánia végzett, őt követi Nagy-Britannia. A harmadik helyre - a korábbi első - Svédország szorult, míg a negyedik Norvégia, az ötödik Finnország, a hatodik pedig - a harmadik helyről visszaeső - Amerikai Egyesült Államok lett.

A felmérés készítésekor több szempontot is figyelembe vettek. Így például számított, hogy hány olcsó internet-hozzáférés található egy adott országban és milyen az olcsó és a drágább internet-elérések aránya. Fontos volt az is, hogy az adott államban milyenek az internettel és az internetes tevékenységekkel (például elektronikus kereskedelem, elektronikus bankrendszer, e-kormányzat stb.) kapcsolatos törvényi szabályozás és a hatósági feltételek.

Az sem volt elhanyagolható szempont, hogy a lakosságnak hány százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel, illetve, hogy hányan használják ténylegesen a világhálót. Dánia - többek között - azzal érdemelte ki az első helyet, hogy például rendelkezik egy olyan kormányzati webportállal, amelyen öt minisztérium és 24 további különböző szervezet található meg egyszerre, mégis átlátható módon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!