Rónai György

Guinness rekorder a Toshiba 0,85 inches merevlemeze

A Toshiba bejelentése szerint a 0,85 inches meghajtójukat hivatalosan is elismerte a Guinness World Records Book, mint a világ legkisebb merevlemezét. A Guinness rekordok könyve egyébként a világ legnépszerűbb "adatbázisa", amelyhez az emberek nyúlnak, ha hitelesíteni akarják valamilyen kiemelkedő teljesítményüket.

A Toshiba januárban bejelentett 0,85 inches meghajtója az első, amely több GB-os kapacitást tesz lehetővé 1 inches méret alatt. Az egységnek várhatóan nyáron fejezik be a próbagyártását, és szeptembertől jelenik meg a kereskedelmi forgalomban. A 0,85 inches méretezés egyébként a mágneslemez (tányér) átmérőjére vonatkozik, amelyen az adatok tárolódnak. A meghajtó kezdő kapacitása 2 és 4 GB lesz, így a merevlemez újfajta, költség-, energia- és helytakarékos mobil eszközöket tesz lehetővé.


"Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy a Guinness World Records, mint a világ leghíresebb ilyen szervezete elismerte a 0,85 inches merevlemezünket a világ legkisebbjeként" - mondta el Kazuyoshi Yamamori, a Toshiba merevlemez-részlegének elnöke. "A Toshiba globálisan piacvezető a kis méretű merevlemezek körében. Az 1,8 inches HDD-nk fantasztikus új piacokat nyitott meg számunkra, beleértve a digitális audió lejátszókat, és úgy tervezzük, hogy a 0,85 inches merevlemezzel még tovább fejlődhetünk. Már várom, hogy a 0,85 inches eszközünk a többi rekord mellett ott szerepeljen a könyvben."

"A merevlemez-technológia nagyon hosszú utat járt be az első 1956-os modell amerikai bemutatása óta. Az még 50 darab, két láb átmérőjű méretű lemezzel érte el a 4,4 MB-os kapacitást, és előállítási költségei is csillagászati méretűek voltak. Azonban a Toshiba fejlesztése azt jelenti, hogy nemsokára az órámban is nagyobb kapacitású merevlemez lesz, mint néhány éve az asztali számítógépemben" - tette hozzá David Hawksett, a Guinness World Records tudományos és technológiai részlegének vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Pepito #11
  Az első PC-mben még 20MB-os 3.5 incses hdd volt. Vicc.
  anno 1990
 • Cat #10
  ennél kisebbnek sok szempontbol nincs értelme, egyszeruen nem erre találták ki
  a flashtechnológia már ma is kétségessé teszi ezeket a fejlesztéseket, az 1 gigás CF kártya nem tul drága
 • Munch #8
  Rekordokat minden nap döntögetnek...
  De akkor mire a jó a Guinness ??
 • IMYke2.0.0.0 #4
  Nyugi, ne PC-sként gondolkozz!
  Ezek MP3-lejátszókba, digitális fényképezőgépekbe, háztartási eszközökbe és szórakoztató eszközökbe kerülnek, és mivel ott közvetlenül nincs szükség olyan architektúrára, mint egy PC esetében, a csatlakoztatás sem olyan - értsd: nem IDE, SCSI, SATA és társai...

  -----------------------------------------
  .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004
  -----------------------------------------
 • Munch #3
  És ez hogy csatizik??????
 • horbykeee #1
  király