Rónai György

300 GB-os SCSI merevlemez a Hitachitól

A Hitachi Global Storage Technolgies szerint az új Ultrastar 10K300 a piac első 300 GB-os szerverekbe szánt merevlemeze. Az öttányéros tízfejű sárkány tízezres percenkénti fordulaton 89 MB átvitelére képes másodperceként, mindezt Ultra 320 SCSI, vagy egy 2GB optikai csatornán keresztül.

Ugyan szerverekbe ajánlják az új merevlemezt, de valójában a teljes adattárolási piacra szánják, ahol olyan szereplők szabják meg hogy milyen egy igazi üzleti célú merevlemez, mint az EMC, IBM, és a HDS. Egyelőre azonban nem biztos, hogy jó ötlet ekkora merevlemezeket kínálni a szerverpiac számára, hiszen ezáltal hatalmas kapacitás tódul fel egyetlen I/O csatorna mögött, ami nagyjából olyan, mint az óceánt szívószállal akarnánk kiszívni. Szembesítve ezzel a Hitachit, Ian Vogelesang elismerte, hogy a 300 GB-os megoldásuk inkább passzív adathalmazoknál fog jól teljesíteni, ahol főleg olvasási feladatokra van beosztva. Az már a HDS és a többiek dolga, hogy a szervereikben, adattároló megoldásaikban hogyan osztják meg több ilyen merevlemez között az adatokat, optimalizálva az átviteli sebességeket, ilyen formában pedig minden téren jól teljesíthet az újdonság.

"Nagyobb rendszerekben akár 1000 ilyen merevlemez is dolgozhat, és a legtöbb közülük nagy kapacitású, hiszen mind csak egy részét képezi az elérhető nagy sebességnek" - tette hozzá Vogelesang. Arról, hogy miért is nem támogatják a Serial-ATA megoldást, és nem e csak a Hitachi nagyobb jövedelmét tartják szemelőtt ezzel, így reagált: "Az üzleti célú megoldásokban nincs nagy történelme az ATA-nak, vagy annak, hogy mi történik ezekkel, ha 7x24 órás üzemmódban használják őket. Előbb az alacsonyabb igényű alkalmazásokkal kell kipróbálni ezeket."


A Hitachi 2,5"-es merevlemeze a Seagate 3,5" mellett

A Hitachi ugyancsak versenybe száll a Seagate-tel a 2,5 colos SFF merevlemezek piacán, amelyeket a blade szerverekbe szánnak például, itt viszont a cég kizárólag a 3GB/s Serial Attach SCSI (SAS) megoldásra koncentrál, míg a versenytársa Ultra320 SCSI, és optikai verziókat is tervez a Savvio termékvonalához. "Az előny itt a magas I/O átviteli sebesség, kisebb helyen, kevesebb zajjal és csekélyebb energiaszükséglettel. A kisebb merevlemez gyorsabb mechanikát is lehetővé tesz" - mondta el Vogelesang.

Várakozásaik szerint az SFF (Small Form Factor) betör a desktop piacra is, hiszen ugyanezek az előnyök ott is jól jönnek. "Tudunk 40GB-ot nyújtani egyetlen tányérral, egy fejjel, 3,5 colos méretben, vagy egy tányéron két fejjel 2,5 hüvelykben. Irány tehát mindenki számára a 2,5 hüvelyk!"

A Hitachi egyébként a jövő hónapban megrendezendő "SAS Plugfest" keretében mutatja be az új SFF meghajtóit, ezek azonban várhatóan az év vége előtt nem jelennek meg kereskedelmi forgalomban. Természetesen a cég jelenlegi teljesítménye köszönhető a tavalyi IBM-el való egyesülésnek is. Vogelesang szerint sokáig kritizálták a Hitachi által az IBM-nek fizetett árat, azonban jelen pillanatban már "csak" a forgalomban és a bevételben marad el a Seagate-től a cég, viszont szélesebb termékskálája van, egészen 1-től 3,5 colig.

A profit növekedése két dolognak tudható be: egyrészt túl vannak már a kezdeti kutatási és fejlesztési, illetve gyártási költségeken, valamint az európai gyártást áthelyezték Ázsiába, ahol jóval olcsóbb a munkaerő. Vogelesang szerint egyre több merevlemezgyártó fog Ázsiába áttelepülni, ahogy az igény nő a merevlemezek iránt, hiszen lassan mindenféle szórakoztató elektronikai eszközbe tesznek már merevlemezt is. Vogelesang ehhez az egyre népszerűbb MP3-lejátszókat hozta fel példának, amelyekbe például az 1 colos Hitachi Microdrive kerül, vagy az 1,8 colos, amely egy DVD kapacitásának a tízszeresére képes.

"A Hitachi másik nagy előnye, hogy japán cég. A Sony és a többi szórakoztató elektronikai cég központja is Japánban van, így könnyebben tartják a mérnökeik a kapcsolatot. Ezen kívül saját ügyfélkapcsolati részlegünk is van, dizájn tapasztalatokkal, így ebben is tudjuk segíteni őket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #12
    jól van, elgépeltem, sorry. egyébként 13 évesnek még sosem tituláltak azért, mert nem tudok gépelni :)
  • mir #8
    valszleg gyorsabb lenne, mint a memóriám.
  • mir #7
    egy ilyenből érpített jó kis raid rendszerrel meg tudnák barátkozni :)
  • Borg #6
    input/output
  • [HUN]PAStheLoD #3
    nemrossz
  • Cat #2
    SAN kategóriában átlagosnak mondható