SG.hu

Jövőre kötelező lesz a használt számítógépek begyűjtése

[Magyarorszag.hu] Jövőre már hazánkban is az uniós előírásoknak megfelelően kell begyűjteni és hasznosítani a hulladékká vált elektromos és elektronikai háztartási termékeket. Ezek szerint lakosonként évi négy kilogrammnyi kényelmi berendezést kell majd a gyártóknak visszavenniük és feldolgoztatniuk.

Várhatóan a nyár elején kerül a kormány elé az a jogszabály-csomag, amely 2005-től meghatározza a hulladékká vált elektromos és elektronikai háztartási berendezések további sorsát - közölte a környezetvédelmi minisztérium helyettes államtitkára. Az EU kötelezővé teszi a gyártóknak, hogy az ebbe a körbe tartozó, és már használaton kívüli termékeket - mosógép, televízió, számítógép, porszívó, vasaló - ingyen visszavegyék - mondta Rakics Róbert. Ennek megfelelően meg kell szervezni a különböző nehézfémeket, például ólmot, higanyt, kadmiumot is tartalmazó hulladékoknak a kezelését, szétválasztását, hasznosítását, illetve ártalmatlanítását. Az újonnan forgalomba kerülő termékekben pedig már nem is alkalmazhatóak ilyen anyagok.

Az unió szigorú szabályai szerint lakosonként évi négy kilogrammnyi elektronikai hulladékot kell begyűjteni, ez a tevékenység egyben egy új iparág születését is jelenti. Számítások szerint az évi 40 ezer tonnányi kacat begyűjtésére, szétszerelésére létrejövő telepeken hozzávetőleg 30 ezer új munkahely létesül. Hamarosan kézikönyvek jelennek meg, amelyek pontos eligazítást adnak a hulladék háztartási gépek szétszereléséről. Ezek alapján kell biztosítani, hogy a megmenthető, kinyerhető anyagokkal a készülékek tömegének 70-80 százaléka ismét hasznosuljon.

A szabályozásról szóló kormányrendelet, valamint a begyűjtés, szétszedés és hasznosítás technikai feltételeit meghatározó miniszteri rendelet a tervek szerint 2004. augusztus 13-ig készül el, összhangban az EU-tagállamokban megszabott határidővel. Ennek megfelelően jövőre már az új szabályozás szerint zajlik az elektronos, elektronikus termékek forgalmazása, visszavétele - hangsúlyozta Rakics Róbert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!