SG.hu

Megjelent a Nikon Coolpix 4200 és 5200

Az analóg és digitális fényképezőgépek vezető gyártója, a Nikon a mai napon bejelentette a COOLPIX 4200 és 5200 megjelenését, mely 4, illetve 5 millió effektív pixel felbontással és számos hasznos funkcióval rendelkezik.

A fényképezőgépek kiváló képminőségét a 3x Zoom-Nikkor objektív biztosítja, amelynek átfogása 7,8 - 23,4 mm (kisfilmes formátumban 38 - 114 mm-nek felel meg). Az aszférikus lencsetagokból és ED üveg elemből felépülő objektív jelentősen csökkenti a kromatikus aberráció mértékét. Visszahúzódva a készülékvázba hozzájárul az általánosan vékony megjelenéshez. A COOLPIX 4200 4,0 millió, az 5200 5 millió effektív pixel felbontással rendelkezik, ami biztosítja a megfelelően éles felvételek rögzítését, melynek teljesítményét egy új fejlesztésű D-SLR alapú képfeldolgozó áramkör fokozza. Külsejük alumínium, és ugyanazzal a markolattal rendelkezik, mint a népszerű COOLPIX sorozat több tagja. Kielégítően kompakt méretekkel és könnyű súllyal bír, ezek együttvéve természetes módon kényelmes fogásúvá teszik.


Az összes kezelőszerv praktikusan és könnyen elérhetően a fényképezőgépek vázának hátoldalán helyezkedik el. Ez magától értetődő működést tesz lehetővé és azonnal hozzáférhetővé teszi a fényképezőgép 15 motívumprogramját. Ezek a programok gyszerűvé teszik a különböző témák fényképezését, négy pedig motívumprogram-segédlettel rendelkezik, ami tovább egyszerűsíti a fényképezést. Kijelzőjük átmérője 3.81 cm, felbontásuk 110 ezer képpont, TFT LCD monitor fényerő-beállítással.

A Nikon COOLPIX sorozatában újdonságként a fényképezőgépek az igen keresett automatikus vörösszem-hatás csökkentéssel is rendelkeznek. Az Advanced Red-eye Reduction funkciót teljes mértékben integrálták a Nikon képfeldolgozó rendszerével a fényképezőgépen belül, így a bekapcsolást követően a működéséhez nincs szükség felhasználói beavatkozásra. A fényképezgépek jól látható grafikus felhasználói felülettel (GUI) rendelkeznek, amivel a felhasználó a kívánt beállításokat és funkciókat csekély idő alatt és minimális erőfeszítéssel kiválaszthatja.


A fehéregyensúly-beállítás automatikus, előre beállított és hét manuális üzemmódot kínál. Sőt, a képmezőt szakaszokra is bontja, hogy az élethű színvisszaadás érdekében a felhasználó meghatározhassa a legmegfelelőbb beállítást. Megtalálható még a fehéregyensúly-sorozat funkció is, ami a kioldógom megnyomásával három felvételből álló sorozatot készít különböző fehéregyensúly-beállítások mellett. Jó minőségű TV-felbontású mozgókép felvételek is rögzíthetők másodpercenként 15 kocka sebességgel.

Mindkét gép 12 MB-os beépített memóriával rendelkezik, így SD memóriakártya nélkül is jelentős mennyiségű felvétel tárolható rajtuk. A fényképezőgépekkel egészen A4 méretig nagyítható fényképek készíthetők, amelyek minősége a nagyításkor nem romlik számottevően. A nyomtatás PC közbeiktatása nélkül is lehetséges, ha a készüléket a mellékelt USB kábellel PictBridge kompatibilis nyomtatóhoz csatlakoztatják.


A COOLPIX 4200 és 5200 egyaránt kompatibilis az újratölthető Li-ion akkumulátorokkal és az egyszer használatos lítium elemekkel. A rögzített mozgókép felvételek és fényképek automatikusan importálhatók a mellékelt Nikon PictureProject szoftverbe, amely a lehetőségek egész tárházát nyitja meg a digitális fotográfus előtt. A képek szervezését, szerkesztését és kreatív feldolgozását egységes, felhasználóbarát felületen lehetővé tevő szoftver lehetővé teszi majd a szolgáltatások bővítését, ahogy fejlődik a piac.

A Nikon a COOLPIX 4200-at és 5200-at világszerte 2004. júniusától bocsátja piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #4
    A 4300 kicsit vaskos, de elég jó fogása van. Ezek az új masinák elég vékonykának tűnnek. Kíváncsi leszek mennyire fog kézre állni.
  • ollie #3
    Kell nekem egy ilyen 5200-es! Most 4300-asom van és nagyon állat!
  • harcu #2
    30 fps-sel tud majd videót rögzíteni, rossz a cikk.
  • TeszteloPontHu #1
    "Jó minőségű TV-felbontású mozgókép felvételek is rögzíthetők másodpercenként 15 kocka sebességgel."

    Ez nem túl sok, tekintve, hogy a legtöbb új gép már 30 képet is tud mp-ként. Bár az tény, hogy nem ez a főfunkció.