Berta Sándor

Csak mítosz a világháló magányos szörföse

A legújabb kutatások szerint az internet nem csinál a világból egy globális falut, nem erősíti a szociális problémákat és szakadékokat, valamint nem teszi magányos harcosokká a felhasználókat.

A világháló közel sem annyira káros szociális szempontból, mint azt korábban feltételezték és hallani lehetett. A fenti megállapításokat az Európai Médiaintézet által Düsseldorfban ismertetett új internet-felmérés tartalmazza. Jo Groebel, az intézet igazgatója szerint bebizonyosodott, hogy "a világhálón szörföző magányos egyén csupán egy mítosz". Kiderült ugyanis, hogy az internetet használók jóval aktívabbak például a televíziónézőknél, ráadásul a világháló térhódításával egyre inkább csökken a televízió vonzereje. A tanulmány három esztendőn át készült, a kutatók ez idő alatt 14 országban 30 ezer embert kérdeztek meg.

Ugyanakkor Jo Groebel szerint nem szabad az internet szerepét sem túlbecsülni és afféle "világszerte használható kommunikációs platformmá" kinevezni. Ugyan jelentősen kibővül az emberek személyes kommunikációs tere, ám ez leginkább csak a saját anyanyelvi területekre és oldalakra korlátozódik. Így például csak nagyon kevesen mernek angolul megnyilvánulni, csetelni, fórumokba írni, mivel a többség nem érzi úgy, hogy tökéletesen tudna angolul, ezért meg sem próbál e nyelven kommunikálni.

A szakember szerint az sem bizonyosodott be, hogy az internethez való hozzáférés erősítheti az esetlegesen meglévő szociális különbségeket. Sőt éppen ellenkezőleg, ott ahol bevezették az internetet az emberek még inkább, még nagyobb mértékben összefognak és segítik egymást.

A tanulmány többek között megállapítja, hogy amíg Svédországban a lakosság 66,1 százaléka szörföl a világhálón, addig Németországban ez az érték már csak 45,9, míg Olaszországban csupán 31,2 százalék. Az is változó, hogy hol, mennyire szeretik az internetet a nők. Svédországban például gyakorlatilag ugyanannyi nő használja a világhálót, mint férfi. Ezzel szemben Spanyolországban és Olaszországban csupán feleannyi nő lóg az interneten, mint ahány férfi. A globális hálót egyébként legtöbben az Egyesült Államokban használják, itt a lakosság 71,1 százaléka szörföl.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #9
    atomfizikát? simán.. :D
  • [HUN]PAStheLoD #7
    hát nemtom .. nekem nincs USB 2.0-m .. elmegy 1.2 vel is? :DD
  • selwik #6
    Végre egy viszonylag normális és reális képet tudtak festeni az okosok.
    A "magányos netes" mítosza még akkor fejlődött ki, mikor a net kevesek kiváltsága volt, és egy kívülálló számára furcsa, zárt közösséget alkottak.
    Akik ma is hangoztatják ezt a tévhitet, valószínű még pc-vel sem rendelkeznek...
  • Gabest #5
    van akinek a kicsi, van akinek a nagy... :)
  • Zoldalma #4
    Kisfloppyra gondolsz? :o))
  • Csatti #3
    huhh, azokat inkább hagyjuk :)
  • Mike #2
    dehogynem, te kis oktondi
    vannak erre célhardverek
  • [HUN]PAStheLoD #1
    na ugye ... a net jó .. de baszni nélküle meg vele se lehet