Spencer

Érkezőben az ATI R420 és az Nvidia NV40

Korábbi terveivel ellentétben a tavalyi esztendőben sem az ATI Technologies-nek, sem az Nvidiának nem sikerült piacra dobnia legújabb grafikus processzorait, és egyes források tudni vélik, hogy az R420, illetve NV40 típusjelzésű chipek végleges tervei is csak december végén, január elején készültek el.

Ezen újgenerációs grafikus megoldások pontos specifikációit mind a mai napig nem lehet tudni, így egyelőre tulajdonképpen csak abban lehetünk biztosak, hogy a két nagy teljesítményű chip Pixel Shader 3.0, Vertex Shader 3.0, illetve DirectX 9.1 kompatibilis lesz. Várakozások szerint az R420 és az NV40 új memória sávszélesség kímélő megoldásokkal, továbbfejlesztett FSAA technológiával, valamint rendkívül nagy számítási sebességgel fog rendelkezni, konkrétumokat azonban ez ügyben egyelőre sajnos nem lehet tudni.

Különböző források tudni vélik, hogy az Nvidia és az ATI Technologies üdvöskéje is a már jól bejáratott 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével fog készülni és mindkét újdonság magasabb működési frekvenciával fog rendelkezni, mint elődje, vagyis a GeForce FX 5950 Ultra, illetve a Radeon 9800 XT. Ezen források szerint tavaly augusztus végétől kezdve mindkét vállalat alapos tesztelésnek vetette alá a Samsung Electronics 1600 MHz-es frekvencián üzemelő, 256 Mbit kapacitású GDDR2 memóriachipjeit. Ezen memóriachipek 256 bites buszon keresztül nem kevesebb mint 51,2 GB/s-os memória sávszélességet biztosítanak.

Az ATI Technologies az AGP 8x interfészt támogató R420-as grafikuschip mellett egy R423 fejlesztési kódnevű, PCI Express x16 interfészes másik grafikus processzort is piacra kíván dobni a közeljövőben. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a közeljövőt illetően a konkurens Nvidia is rendelkezik-e PCI Express tervekkel, mindenesetre a gyártónak vélhetően nem jelent majd különösebb nehézséget az NV40 PCI Express kompatibilissé tétele. Amennyiben minden jól megy, akkor az első R420, illetve NV40 alapú kártyák a március második felében Németországban megrendezendő CeBIT szakkiállításon már megtekinthetők lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #16
    Szerintem az Xbit-es srácoknak azóta is ég a képük :)))
    Persze azt is hozzá kell tenni, hogy tényleg elég szép volt - és mindez egy 2002-es prealfa verziótól!!!
    Azért a mostani képeket elnézve nem hinném, hogy 100FPS-em lesz a végső változatban 6xAA mellett :)))
  • Borg #14
    És DirectX 8-as volt, ha tovább is elolvastad... xbiték irtak egy jó nagy ökör cikket, DX9-nek beállitva, de már aznap kiderült, hogy a beta verziós engine csak dx8 max.
  • Evil #11
    alom-alom
  • MaDFoX #10
    Es miert kellene ujat venni, lesz majd egy csomo kismokus aki mar adja is el a 9800TX-et hogy vegre megvehesse az ujat, mert az a meno... :S
  • Cobra. #6
    az a baj, hogy mostanában árcsökkentés helyett inkább megszűntetik a régebbi modelleket, illetve mire elfogadható áron lenne egy mai felső kategóriás kártya, addigra az akkori játékoknak az éppen hogy elég lesz
  • Darth Sith #4
    az R420nagyon durva lesz. és kibaszott drága. :) de valamit valamiért.. :DD
  • [NST]Cifu #3
    Mostmár csak azoknak a programoknak kellene jönniük, amely az eggyel korábbi szériát (R300/R350/R360) meg tudná izzasztani. Nevezetesen a Half-Life 2, a Doom3 és a STALKER... :D
  • MaDFoX #2
    Dejo, legalabb a kozepkategorias kartyak ara egy lepcsovel lejjebb kerul...
  • Benedekco #1
    taps