Berta Sándor

Nem minden német internetezik

Egy friss felmérés szerint mégsem lóg annyi német a világhálón, mint, amennyit hiszünk. Az internet-hozzáféréssel rendelkező német felnőtt korú állampolgárok aránya ugyanakkor évről-évre nő.

A témával kapcsolatos legújabb tanulmányt a Wahlen kutatócsoport készítette. A Mannheimben nyilvánosságra hozott adatokból sok minden kiderül. A felmérést 3736, a 18-ik életévét betöltött német férfi és nő bevonásával végezték el telefonon keresztül.

Általában három német férfiból kettőnek van internetes kapcsolata. A nőknél ez az arány 51 százalék. Korábban átlagosan minden második német állampolgár rendelkezett internet-hozzáféréssel, jelenleg ez az arány már 58 százalékos. Némileg meglepő adat, hiszen Németországot, mint Európa egyik vezető gazdasági hatalmát gyakran állítjuk magunk elé követendő példának. Ám ezekből a számokból is kitűnik, hogy bizony érdekes dolgokat produkál az élet.

Érdekesség, hogy az 50-59 éves korosztály 62, míg a 25-29 éves korosztály 83 százalékának van saját "világhálós" kapcsolata. Nőtt azoknak a 18-24, illetve 40-49 éves kor közötti német állampolgároknak az aránya is, akiknek van saját internetes-elérése. Átlagosan elmondható, hogy tízből nyolc német felnőtt tartja fontosnak, hogy neki is legyen kapcsolata a világhálóval. Érdekes adat viszont, hogy a munkahelyeken tíz személyből csupán négy "lóg az interneten". Azt nem lehet tudni, hogy vajon attól félnek-e az alkalmazottak, hogy lebukhatnak a főnökük előtt, netán rajtakapják őket valamilyen online játék futtatásakor.

Figyelemre méltó az is, hogy saját pénzén az idősek kétharmada tölt hosszabb-rövidebb időt az interneten. Még egy adalék: általában a képzettebb, főiskolát, egyetemet végzett emberek szörfölnek a világhálón, ők érzik fontosnak, hogy saját internet-kapcsolatuk legyen. Mindenesetre érdekes lenne egy hasonló felmérést készíteni a magyar internetes szokásokról is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #4
    Nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar %-)
  • DarkJedi #3
    Hmm.. most hogy tudom hogy mennyi és hány éves német mennyik netezik...
    Mostmár aztán télleg nem halok meg hülyén..
  • Gabest #2
    Én nem hiszek a felmérésekben, teljes indukciós bizonyítást akarok!
  • Sub #1
    Nem is tudom mi lett volna velem ha nem tudom meg ezt az infót...