Alex

Miniszteri tájékoztató a HIF-et leváltó Nemzeti Hírközlési Hatóságról

A mai napon a 2004. január 1-én hatályba lépő Elektronikus hírközlési törvény kapcsán az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban tartott sajtótájékoztatót Kovács Kálmán miniszter és Pataki Dániel, hírközlési helyettes államtitkár.

A hírközlési törvényben meghatározottak szerint 2004 január 1-től feláll a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Az új szervezet vezető testülete a tanács, mely elnökének Pataki Dánielt választják 5 évre. A tanács tagjait a jogszabály szerint január 1 után jelölőbizottság fogja megválasztani, 3 tagot 3 éves, további 3 tagot pedig 6 éves időszakra. A hatóság létszáma a megnövekedett feladatok ellenére a HIF mai 460 fős létszámát nem fogja meghaladni. Az új szervezet gazdálkodási kereteit a költségvetési törvény szabályozza, ez mintegy 13 milliárd működtetésre fordítható forintot jelent.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság működése új fejezetet jelent majd az elektronikus törvény életében. A szervezet egyik fő feladatának a törvény betartását tekinti. A Hatóság működésében fontos szempont lesz a transzparencia, az átláthatóság illetve a kiszámíthatóság. Pataki Dániel szeretné, ha az NHH modern lenne, és ezáltal megfelelne a legkorszerűbb szervezési, vezetési elveknek. Szeretné továbbá, ha a Hatóság hatékonyan működne, valamint bel- és külföldön egyaránt nagy presztízsre tenne szert. Ezek eléréséhez fontosnak tartja a szervezet felkészítését új kompetenciák felépítésére és egy szervezeti átalakítás végrehajtását.

A sajtótájékoztatón belül szó esett az Elektronikus hírközlésről szóló törvény hatálybalépésének aktualitásairól is. A törvényt előkészítési fázisai során háromszor is egyeztették Brüsszelben, ahol minden alkalommal egyetértettek vele, a törvény az idevonatkozó Európai Uniós ajánlásoknak megfelel. A kormány és az IHM az előzetes terveknek megfelelően folyamatosan készíti el a törvény működéséhez szükséges rendeleteket. December 15-én hatályba lépett az adatkezelésről szóló végrehajtási kormányrendelet. December 17-én, a sajtótájékoztató napján, vár a kormány elfogadására a referenciaajánlatokról szóló kormányrendelet.

Ezeken kívül további 5 miniszteri rendelet van közigazgatási egyeztetésen, melyeket az IHM várhatóan 2003. december 25. után ad ki és 2004. január 1-től ezek is életbe lépnek. Ezen rendeleteknek a tárgya:
  • Előfizetői szerződések megkötése (előfizetői szerződések szabályozása)
  • Számhordozhatósági központ (számhordozhatóság megvalósulásához)
  • Költségszámítás (összekapcsolási szolgáltatások, díjak)
  • Számviteli szétválasztás (piaci szolgáltatások működtetése átlátható legyen)
  • Tanács eljárási díjakról

    Pataki Dániel hírközlési helyettes államtitkár helyére Kovács Kálmán miniszternek több jelöltje van, de pontosat majd csak januárban, Pataki kinevezése után lehet majd tudni.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!