SG.hu

Telecom liberalizációt sürget az Európai Bizottság

A Bizottság jogharmonizációs kötelezettség megsértése miatt indított eljárást nyolc EU-tagállam ellen. Az érintett államok az elektronikus kommunikációról szóló irányvonal teljesítését mulasztották el a megszabott határidőn belül.

Az elektronikus kommunikációról szóló direktíva alkalmazására - következmény nélkül - 2003. július 25-ig volt lehetősége a tagállamoknak. Október 8-án a Bizottság arra szólította fel Belgiumot, Németországot, Görögországot, Spanyolországot, Franciaországot, Luxemburgot, Hollandiát és Portugáliát, két hónapon belül jelentsék a Közösségi joggal való megfelelést. A többi hét állam időben teljesítette kötelezettségét, s vette át a jogszabályt saját nemzeti jogába. Ha a nyolc késlekedő állam nem tud megfelelő okot adni a Bizottság által emelt szakmai kifogásra, úgy a Bizottság indoklással ellátott véleményt adhat ki.

Amennyiben az érintett államok erre sem reagálnak, úgy az ügy a Bíróságra kerülhet, ám ekkor az indoklással ellátott vélemény keresetlevéllé válik. A Bíróság ilyen esetben deklaratív ítéletet hoz, melyben megállapítja a jogharmonizációs kötelezettség megsértését, mely rossz esetben maga után vonhat egy későbbi, Közösségi hűség megsértése miatt indított eljárást is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!