JohnnyCage

4 gigabájtos Hitachi Microdrive merevlemez

A japán Hitachi megkezdte az új, 4 gigabájt tárolókapacitású Microdrive merevlemezek mintadarabjainak szállítását a készülékgyártók számára.

A kisméretű Microdrive merevlemezekkel a Hitachi az olyan mobil készülékeket célozza, mint például a kéziszámítógépek, digitális fényképezők, digitális videókamerák, illetve hordozható zenelejátszók. Az 1 colos lemezeket tartalmazó miniatűr meghajtóból a Hitachi elkészítette a 4 gigabájtos változatot, amelyből a hardvergyártók már elérhetik az első mintadarabokat. Az új modell piaci megjelenése novemberre várható.

A japán gyártó az IBM merevlemez részlegének megvásárlásával megszerzett technológiát elsősorban a Flash memóriák alternatívájának szánja a mobil készülékekbe. A Hitachi szerint a Microdrive merevlemezek jóval nagyobb adatátviteli sebességet nyújtanak, mint a Flash memóriakártyák, és azonos kapacitás mellett sokkalta olcsóbbak is azoknál.


A 4 gigabájtos Hitachi Microdrive meghajtó ára várhatóan 499 dollár lesz, miközben egy azonos kapacitású Flash memóriakártya jelenleg mintegy 1600 dollárba kerül. A Microdrive meghajtóból hamarosan forgalomba kerül egy 2 GBájtos változat is, de a Hitachi az 1 gigabájtos modell gyártását sem állítja le. Mindegyik Microdrive merevlemez befér egy CompactFlash Type II memóriakártya helyére, így ideális bővítési lehetőséget jelent az ilyen foglalattal rendelkező eszközökhöz.

Az új, 4 gigabájtos modellt jelenleg a Blaupunkt, Eastman Kodak, Minolta, Nikon, Olympus, Pentax, Sigma, és Sony cég teszteli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    IBM merevlemez részlegének megvásárlásával megszerzett technológiát <--- gyárvásárlással a technológia is átkerül? És akkor az IBM nem gyárt ilyentet ?? :o)