JohnnyCage

0,8 colos merevlemez a Fujitól

A japán Fuji Electric a közelmúltban egy olyan apró merevlemezes meghajtót mutatott be, amely mindössze 2 cm (0,8 col) átmérőjű lemezekre épül.

A jelenlegi legkisebb merevlemezes meghajtók 1 colos (2,54 cm) lemezekre épülnek. A japán Fuji azonban egy olyan készülék fejlesztésébe vágott, amely még ezeknél is apróbb, így a kisméretű mobil eszközökbe is ideális adattároló megoldásként szolgálhat.

A Fuji közleménye szerint a 2 cm-es lemezre épülő merevlemezes meghajtók fejlesztése jól halad a társaság kutatóközpontjában, de a készülékek piaci megjelenésére néhány évet még várni kell. A Fuji szerint a miniatűr merevlemezek elsősorban olyan készülékekben lehetnek majd sikeresek, mint a PDA kéziszámítógépek, amelyek ezidáig általában nem tartalmaztak lemezes adattárolót.

A prototípus meghajtó lemezei 2 cm átmérőjűek, és mindössze 0,4 mm vastagok. A Fuji által alkalmazott mágneses adathordozó réteg 80 gigabit/négyzetcol adatsűrűség elérésére alkalmas, amely mintegy 6 gigabájt tárolókapacitást eredményez a mini merevlemez esetében. Ez pedig jóval több, mint amit a jelenlegi, mechanikus alkatrész nélküli adattárolók, elsősorban memóriakártyák biztosítanak.

A Fuji szerint ez azonban még nem elég, mert mire a társaság kiadná a merevlemezt, a Flash memóriagyártók megjelennének a hasonló kapacitású egységeikkel a piacon. A fejlesztők szerint szintén problémát jelent, hogy a meghajtó a sávokon hosszában rögzíti a mágneses jeleket, amely megoldás csak 200 gigabit/négyzetcol adatsűrűségig használható. A társaság ezért jelenleg merőleges adatrögzítési módszeren dolgozik, amellyel az adatsűrűség 400 gigabit/négyzetcolra, a meghajtó tárolókapacitása pedig 30 gigabájtra növekedne.

A Fuji szerint a társaság apró merevlemezei leghamarabb három év múlva jelenhetnek meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!