Spencer

Lassul a merevlemezek fejlődése

A merevlemez technológiák az elmúlt években olyan rohamos ütemben fejlődtek, hogy a winchesterek adattárolási kapacitása tulajdonképpen évente megduplázódott. A fejlődés üteme az utóbbi időkben azonban jelentős mértékben visszaesett, ami egyrészt annak következménye, hogy a mérnökök egyre komolyabb technikai nehézségekbe ütköztek, másrészt pedig annak, hogy a gyártók azt látják, hogy a felhasználók tökéletesen elégedettek a merevlemezek kapacitásával.

A merevlemez ipari fejlődés lassulását jól szemlélteti az a példa, mely szerint a 3,5 colos winchesterekben használatos lemezek esetében a 40 GB-ról 80 GB-ra történő kapacitásbeli előrelépés mintegy két évig tartott, azonban a következő duplázás már várhatóan legalább három esztendeig fog tartani. Senki számára sem lehet kérdéses, hogy a merevlemezek esetében az adatárolási sűrűség növekedése jelentős mértékben lelassult - nyilatkozta nemrégiben az üggyel kapcsolatban Matt Massengill, az egyik vezető gyártó, a Western Digital elnök-vezérigazgatója.

Egyes szakértők úgy vélekednek, hogy a merevlemez piacot az elkövetkezendő időkben nem is annyira az egyre nagyobb kapacitású modellek kifejlesztése fogja előremozdítani, hanem sokkal inkább az olyan kis fizikai méretű winchesterek továbbfejlesztése, melyekkel manapság egyre többet találkozhatunk a különböző hordozható digitális eszközök esetében. Utóbbi eszközök egyre kelendőbbek a piacon, ennek pedig egyenes következménye, hogy a bennük található parányi merevlemezek iránt is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik.

Currie Munce, a Hitachi Global Storage Technologies kutatási részlegének alelnöke elmondta, hogy az 1956 és 1991 közötti időszakban a winchesterek lemezenkénti adattároló kapacitása évente mintegy 30 százalékkal növekedett. Ezt követően a növekedés éves üteme 1991 és 1997 között a duplájára, vagyis 60 százalék körülire emelkedett, végül pedig az 1997 és 2001 közötti időszakban megközelítette a 100 százalékot. Munce szerint az elkövetkezendő években a merevlemezek lemezenkénti kapacitása megközelítőleg 40-60 százalékkal fog növekedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #11
    Először egy normális árú(max. 10e FT) és kapacitású(min. 2GB) mp3 player-t kellene már kihozni mozgó alkatrész nélkül.
    Jelenleg ez is csak vágyállom. :)
  • Power #7
    Maga a merevlemez sebessége 3 részből jöhet össze:
    1. Fordulatszám - ezt már sztem kár lenne fokozni, ugyanis az adatbiztonság szempontjából, egyre rosszabb lesz.
    2. Sűrűség növelés - ezzel vannak a gondok
    3. Cache memória - ez folyamatosan növekszik, viszont egy idő után már kiválthatná a merevlemezt is, így eljuthatnánk a mozgó alkatrésznélküli tároláshoz.
  • [HUN]PAStheLoD #6
    Hát a speedet kéne növelni...
  • HappyBoy #5
    Lemezenkénti kapacitást ír. Ergó a Te 160-asadban két lemez van.
  • TheZsenyka #4
    "Izé... a minap vettem egy 160GB-os vinyót... (mintha a cikk nem lenne túl korszerű :])"

    Téves.

    Figyelj jobban:

    "mely szerint a 3,5 colos winchesterekben használatos LEMEZEK esetében a 40 GB-ról 80 GB-ra történő kapacitásbeli előrelépés mintegy két évig tartott, azonban a következő duplázás már várhatóan legalább három esztendeig fog tartani."

    LEMEZEK, nem winchesterek. A 160-as winyádban biztosan nem EGY LEMEZ van.