Spencer

Új információk az ATI R420-ról

Mostanság lényegében egymás után érkeznek az ATI Technologies, illetve az Nvidia legfrissebb grafikus megoldásaival kapcsolatos pletykák, félinformációk és információk, most például az ATI Technologies-féle R420-szal kapcsolatban láttak napvilágot újabb híradások.

Különböző, magukat megnevezni nem kívánó források jelentése szerint a jelenleg Loki fejlesztési kódnevet viselő R420-as vadonatúj grafikus processzor körülbelül kétszer akkora teljesítményre lesz képes, mint a jelenlegi legnagyobb teljesítményű ATI grafikuschip, a Radeon 9800 Pro videokártyákon helyet kapó R350. Ismeretes, hogy nemrégiben olyan pletykákat lehetett hallani, hogy az Nvidia-féle NV40 kétszer gyorsabb lesz, mint a nemrégiben debütált NV35.

Ezen források többek közt azt is tudni vélik, hogy az R420-as grafikuschipekbe az ATI Technologies nem kevesebb mint 110-150 millió darab tranzisztort fog belezsúfolni, az R420 pedig Pixel Shader 3.0, illetve Vertex Shader 3.0 támogatással fog rendelkezni. Várakozások szerint az ATI Technologies újgenerációs high-end grafikus processzora nyolc renderelő futószalaggal, futószalagonként pedig két-két textúrázó egységgel lesz felvértezve, noha az sem zárható ki, hogy esetében tizenhat renderelő futószalagról, futószalagonként pedig egy-egy textúrázó egységről beszélhetünk majd.


Az R420-as grafikus processzor a világ legnagyobb szerződéses chipgyártó cégénél, a TSMC-nél (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) fog készülni, még pedig 0,15 mikronos gyártási technológiák segítségével, ugyanis az ATI Technologies szakemberei úgy vélekednek, hogy a mai, illetve közeljövőben megjelenő modern grafikuschipek gyártásához még megfelel ez a már jól kitapasztalt eljárás. Ismeretes, hogy a 0,13 mikronos csíkszélességű gyártás kapcsán még mindig túl sok problémájuk akad a gyártóknak, vagyis ezen chipek kihozatali aránya egyelőre elmarad a korábbi várakozásoktól. Említésre méltó, hogy az R420-szal várhatóan egy időben bemutatkozó RV380-as grafikuschip ennek ellenére nem 0,15 mikronos, hanem 0,13 mikronos technológiával fog készülni.

A kanadai székhelyű gyártó legközelebb az R360-nal, illetve az RV360-nal fog előrukkolni, az RV380 és az R420 hivatalos bejelentésére pedig várhatóan idén novemberben kerül majd sor. Az utóbbi chipekre épülő első grafikuskártyák előreláthatólag csak 2004-ben jelennek meg a kereskedelmi forgalomban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!