Spencer

Serial ATA interfészes új WD merevlemezek

Habár a Serial ATA interfésszel rendelkező merevlemezek egyelőre még nagyon ritkák, szakértők szerint már nem kell sokat várnunk arra, hogy ezen újgenerációs winchesterek átvegyék az uralmat a jelenleg még oly népszerű, Parallel ATA interfészű merevlemezektől.

Ennek előjeleként értelmezhető, hogy az ebben a piaci szegmensben érdekelt gyártók egyre több Serial ATA-150 kompatibilis winchestert dobnak piacra, valamint a kereskedelmi forgalomban egyre nagyobb számban vannak jelen az említett szabványt támogató chipkészletek, alaplapok, illetve vezérlőkártyák.


Az IDC piackutató cég egyik legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az új személyi számítógépek esetében a Serial ATA interfésszel rendelkező merevlemezek várhatóan alig két éven belül megelőzik majd Parallel ATA inferfészű társaikat. Az IDC elemzői ezenkívül felhívják a figyelmet arra, hogy míg jelenleg a Parallel ATA merevlemezek a vállalati adattárolási szektorban tíz százalék körüli részesedést birtokolnak, addig 2006-ban a Parellel ATA, valamint a helyébe lépő Serial ATA winchesterek ugyanezen szegmensben már több mint negyven százalékos részesedést tudhatnak majd magukénak.

A Western Digital egyébként éppen most jelentette be a hangzatos nevű WD Caviar Special Edition Serial ATA-150 termékcsaládot, melynek csúcsmodellje jelen pillanatban a világ legnagyobb adattároló kapacitású, percenkénti 7200-as fordulatszámú, Serial ATA-150 interfészes merevlemeze. A nem kevesebb mint 250 GB kapacitású csúcskategóriás adattároló 8 MB-os pufferrel rendelkezik, és a gyártó elsősorban a high-end kategóriás személyi számítógépekben, munkaállomásokban, illetve belépőszintű szerver rendszerekben történő felhasználásra ajánlja leginkább.


A WD Caviar Special Edition Serial ATA-150 termékcsaládban a 250 GB-os csúcsmodellen kívül egy-egy 120, 160, illetve 200 GB kapacitású új merevlemez is található. Ezek a modellek a 250 GB-os verzióhoz hasonlóan Serial ATA-150 interfésszel, 8 MB-os pufferrel, illetve 7200-as percenkénti fordulatszámmal rendelkeznek, valamint említésre méltó, hogy a Western Digital mind a négy új winchesterre hároméves garanciát ad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #6
    én meg a 20as wd mmel :D
    mondjuk kéne hely, de megtanul az ember elférni, és TÖRÖLNI
  • Reggel #3
    Nem 1/2Tb (1Tb=1024MB) hanem 1/4.