Spencer

Tartós hiány az ATI Technologiesnél

Hosszú ideje nyílt titok, hogy az ATI Technologies legújabb grafikuschipjei és videokártyái iránt olyan komoly érdeklődés mutatkozik, hogy a kanadai székhelyű vállalat nehezen bírkózik meg a chipek és kártyák óriási mennyiségben történő legyártásával.

Az ATI Technologies egyébként saját maga sem számított arra, hogy új termékei ilyen rendkívül népszerűek lesznek, és vélhetően ennek tudható be, hogy a cég tavaly ősszel úgy elszámította magát a gyártókapacitás tekintetében, hogy a tavalyi esztendő utolsó hónapjai óta lényegében egyfolytában hiány van az ATI termékeiből.

Az ATI Technologies idővel természetesen ráébredt arra, hogy a piacon olyan jelentős érdeklődés mutatkozik különböző grafikus megoldásai iránt, hogy mindenképp növelni kell a gyártókapacitást. A kanadai cég annak rendje és módja szerint leadta a korábbiaknál jelentősen nagyobb rendeléseit a világ legnagyobb szerződéses chipgyártó cégéhez, a TSMC-hez (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), mely vállalat eggyel magasabb sebességi fokozatba kapcsolt mind az R300, mind az RV350 típusjelzésű grafikus processzorok gyártását illetően. A legfrissebb jelentések viszont arról szólnak, hogy még ezen intézkedések sem jelentettek kielégítő megoldást a problémára, ugyanis az ATI Technologies termékei iránt még mindig nagyobb az érdeklődés, mint amennyi terméket a gyártó piacra tud dobni, az ATI Technologies grafikuskártya gyártó partnerei pedig folytonosan arra panaszkodnak, hogy nem jut számukra elegendő grafikuschip.



Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az említett hiány kialakulásában komoly szerepet játszik a konkurens Nvidia által a közelmúltban oly nyögve nyelősen piacra dobott GeForce FX 5800 termékcsalád, ugyanis ez a több szempontból is versenyképtelen sorozat értelemszerűen mind a felhasználókat, mind a grafikuskártyák gyártásával foglalkozó cégeket a konkurencia felé irányította. Utóbbi cégek az év elején azzal találták magukat szembe, hogy az Nvidia által korábban beígért NV30-as GPU lényegében csak a tervezőasztalon létezik, viszont mivel ettől még nem állhat meg az élet, úgy döntöttek, hogy akkor a rivális ATI Technologies grafikuschipjeire fognak építkezni.

Az ATI Technologies-féle termékekből kialakult hiány ezenkívül annak is betudható, hogy a cég jelenlegi csúcsmodelljének, a Radeon 9800-as grafikus processzornak a vártnál alacsonyabb a kihozatala, tehát az ATI Technologies egyszerűen képtelen teljesíteni korábbi vállalásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #37
    Moderálás volt? :)
  • Zro #26
    "Teljesen erdektelen a nev, es a szemely is aki irja, csak az szamit hogy mit ir!!!" Nem akarok kötözködni, de szerintem a nick neved is te írtad le.
  • RelakSfromhome #21
    itt: "(...) mert karacsonyig nem biztos, hogy nem csodol be az ati. :)"
  • gelkas #19
    Szerintem igazán az tud véleményt mondani aki fél évente legalább 200-300e. képes gép fejlesztésre költeni. Addig nekem marad a szaklapok és egy két okostojás véleménye!
  • Reggel #7
    Atinever,az hogy az ATI nem tud legyártani elég vidkártyát nem azt jelenti, hogy szarul megy az ATI-nak hanem épp ellenkezőleg.Egyébként meg nem tudom örülnél-e annak ha az ATI tönkre menne,akkor valószínű hogy nem lennének ilyen olcsók a grafikus kártyák.Szóval MINDENKI érdeke hogy az ATI életben maradjon.
  • RelakS #6
    Ugyan nem csődöl be az ati, mint atinever fanatikus nv-s mondja, de valsz eltűnik a 9700-as a 9800, 9600, 9200 termékskála megjelenése miatt.
  • Csudri #1
    Nem hiszem, hogy mindenki r9800pro-ért szalad a boltba! Legalábbis itthon nem! Sokkal inkább buli most egy r9500pro v egy r9700pro.