Spencer

Az Intel nyomul a PDA-k és okostelefonok piacán

Noha az Intel alig két esztendeje képviselteti magát a kéziszámítógépes piacon, az egyre nagyobb teljesítményű processzorokra igényt tartó kéziszámítógép és okostelefon gyártóknak hála, az Intel ezen rövid idő alatt is nagy karriert volt képes befutni ebben a szektorban.

Egy tegnap New Yorkban megrendezett elemzői konferencián Ronald Smith, a chipgyártó vezeték nélküli kommunikációs részlegének alelnöke büszkén számolt be arról, hogy az Intel milyen jelentős sikereket ért el a kéziszámítógépekbe szánt megoldások piacán.

Smith az IDC piackutató cég legfrissebb adataira hivatkozva elmondta, hogy míg cége alig két évvel ezelőtt még nem is képviseltette magát ebben a dinamikusan növekvő piaci szegmensben, addig mára már közel 35 százalékos részesedésre sikerült szert tennie. Először a Pocket PC operációs rendszerrel ellátott kéziszámítógépek piacán értünk el sikereket, az elmúlt negyedévi adatok alapján pedig most már azt is elmondhatjuk, hogy a Linuxos kéziszámítógépek szegmensében is elsők vagyunk - nyilatkozta Smith. Az igazsághoz tartozik, hogy kéziszámítógépekbe szánt mikroprocesszorok piacát továbbra is a Motorola uralja, azonban a második helyezett Intelhez képest számított előnye egyre kisebb.

Smith elmondta, hogy mielőtt az Intel első StrongARM processzorai megjelentek a piacon, lényegében egyetlen olyan hasonló jellegű chip sem volt forgalomban, mely kielégítette volna a Microsoft Pocket PC 2002 alapú parányi számítógépek egyre nagyobb teljesítményigényét. Amikor az Intel megkezdte a 206 MHz-es működési frekvenciával rendelkező StrongARM SA-1110 típusjelzésű chip forgalmazását, a gyártók fellélegezhettek, ugyanis ettől kezdve semmi akadálya sem volt annak, hogy nagy teljesítményű és széles szolgáltatási körű PDA-kat dobjanak piacra - mondta Smith.

A StrongARM chipeket az új fejlesztésnek tekinthető XScale processzorok követték a sorban, most pedig már a korábban Manitoba fejlesztési kódnevet viselt, elsősorban az okostelefonok piacára szánt új XScale chip piaci bevezetésére koncentrál a gyártó. A PXA800F típusjelzésű chip többek közt egy 312 MHz-es frekvenciájú XScale processzormagot, 4 MB flashmemóriát, valamint egy 104 MHz-es frekvenciájú DSP-t (Digital Signal Processor) tartalmaz. A harmadik negyedévben érkező újdonság darabjáért mintegy 35 dollárt kell majd fizetniük a telefongyártó cégeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!