JohnnyCage

Újabb súlyos hiba a Windows-ban

A Microsoft újabb biztonsági hibára hívja fel a felhasználók figyelmét. A most bejelentett probléma minden Windows verziót érint, és lehetővé teszi a számítógép teljes irányításának átvételét a hackerek számára.

A Windows scripting komponensében található hiba segítségével a támadók elérhetik, hogy az Interneten keresztül bármit megtehessenek a számítógépen, amit annak felhasználója is megtehet a képernyő előtt ülve. A Microsoft kritikusnak ítéli a szerdán bejelentett problémát.

A hiba a szoftveróriás szerint a Windows 98-tól az XP-ig minden változatot érint, némileg azonban csökkenti súlyosságát az a tény, hogy a védelemmel ellátott e-mail kliensek megakadályozzák a probléma kihasználásához szükséges HTML kódok lefutását, illetve a felhasználónak le kell töltenie a támadó kódot tartalmazó weboldalt.

"A hiba e-mail útján csak a régebbi Outlook verziók felhasználóinak okozhat problémát" - mondta Iain Mulholland, a Microsoft biztonsági részlegének programmenedzsere hozzátéve, hogy az új Outlook változatok már nem engedik az efféle kódok lefutását.

A mostani egyébként már a második olyan, kritikusnak minősített biztonsági rés, amely a Windows-t érinti, és amelyre a héten derült fény. A szoftveróriás hétfőn egy olyan IIS 5.0 problémát jelentett be, amely védtelenné tette a Windows 2000 alapú szervereket a támadásokkal szemben, és amelyet már számos támadáshoz felhasználtak a hackerek közelmúltban.

Az amerikai hadsereg egyik szóvivője kedden elismerte, hogy a hadsereg egyik szerverét is ezen utóbbi problémát kihasználva törték fel ismeretlen támadók a közelmúltban.

A mostani hiba az ECMAScript Edition 3-ként is ismert JScriptet (JavaScript) érinti. A felhasználók egy HTML e-mailben kaphatják meg a támadó kódot, vagy egy rosszindulatú weboldalt kell meglátogatniuk ahhoz, hogy a hackerek feltörhessék a rendszert.

A hiba javítása már elérhető a Windows Update-en keresztül. Az Outlook 2002, Outlook Express 6.0, illetve biztonsági frissítéssel ellátott egyéb Outlook verziók felhasználói az alapbeállítások használata esetén védettek az e-mailben érkező rosszindulatú script ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #14
    Pontosan lehet tudni, hogy milyen információ kerül ki a gépemről. Vagyok ennyire paranoiás...
  • CAD #12
    Lol vagyotok mind... szerintem olvassatok bele az IIS cikk hozzaszolasasiba.

    Aki a kocsis hasonlatot irta, az veletlenul nem a GM elso emberetol meritett iszonyat melyen, tegyuk hozza teljesen rosz a hasonlat.
  • Pintyőke #6
    Vessen magara aki Outlook-ot hasznal levelezesre. Meg is erdemli...
  • Pheel #3
    Nekem csütörtök reggel szólt az auto-update, leszedte, felrakta és most megint nem félek. Minek kell ezt túldramatizálni?
  • Veriel #2
    Istenem, ezt a dilettantizmust. JScript NEMEGYENLŐ JavaScript.