JohnnyCage

Az Internet hasznos, de nem teljesen hiteles

A felhasználók fontos információforrásnak tartják a Világhálót, ugyanakkor számos esetben megkérdőjelezik az online szerzett információk hitelességét.

A többezer internetező bevonásával készített UCLA Internet Report jelentés szerint a Világháló felhasználói egyre kevésbé aggódnak amiatt, hogy online támadók esetlegesen ellopják személyes adataikat, vagy megszerzik bankkártya számukat. Ennek oka azonban többek között az, hogy egyelőre csak viszonylag kevesen vásárolnak az Interneten keresztül.

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem Kommunikációs Irányelvek Központja által készített felmérés szerint az amerikaiak 71,1 százaléka használta az Internetet 2002-ben, és legtöbbjük ezt a televíziózás kárára tette. Azok az amerikaiak, akik rendszeresen interneteztek, hetente mintegy 5,4 órával kevesebb időt töltöttek el a televízió előtt.

"Alapvetően azt a felmérést készítjük el az Internettel kapcsolatban, amit annak idején a televízióval is el kellett volna végezni" - mondta Jeff Cole, az UCLA központjának igazgatója. "Három évvel ezelőtt kezdtük el mindezt, hogy felmérjük azokat a változásokat, amelyeket az Internet térhódítása okoz életünkben. Véleményünk szerint az Internetet elsősorban azért keresik fel az emberek, hogy információt szerezzenek bizonyos dolgokkal kapcsolatban. Viszonylag kevés felhasználó internetezik szórakozási célzattal."

A megkérdezettek 61,1 százaléka szerint a Világháló különösen fontos információforrás. A nyomtatott folyóiratokról már csak 57,8 százalék, a televízióról 50,2 százalék, a rádióról pedig 40 százalék gondolja ugyanezt. A felhasználók szerint csökkent viszont az online információforrások hitelessége. 2000-ben 55, 2001-ben 58, tavaly azonban már csak 52,8 százalék vélte úgy, hogy az Interneten megjelenő információk szinte mindig hitelesek és pontosak. "Az emberek egy kicsit szkeptikussá váltak" - mondta Cole. "Szerintem ez arra utal, hogy a felhasználók egyre intelligensebbek, és egyre okosabban állnak hozzá a dolgokhoz."

A jelentés szerint a Világháló az elkövetkező években méginkább veszíteni fog hitelességéből, ami azonban inkább az online információk iránti fokozottabb bizalmatlanságot jelenti, mintsem az információk egyre pontatlanabbá válását. A tanulmányból emellett az is kiderül, hogy 2002-ben csökkent az online vásárlók száma, akik azonban vásároltak a Világhálón, azok általában nagyobb értékben rendeltek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #2
    a világháló például arra is jó, hogy megtudjuk mikor pisilt vagy kakált uhrin benedek bácsi. amire személy szerint én nem vagyok kíváncsi. :)
  • Gabest #1
    "ugyanakkor számos esetben megkérdőjelezik az online szerzett információk hitelességét."

    Én mint online olvasó akkor most kijelentem, hogy nem hiszem hogy ezt elhiszem! Na ezt fejtse meg valaki :P