JohnnyCage

Digitális média a Windows-on túl

A redmondi (Washington) szoftveróriás keddi bejelentése szerint elkészült a társaság Windows Media 9 technológiájának Windows-on kívüli alkalmazásokra vonatkozó licenszstruktúrája.

A Microsoft a Windows környezeten kívül is el szeretné terjeszteni a Windows Media 9 elnevezésű digitális média technológiát. A társaság ezért olyan licenszfeltételeket alakított ki, amely lehetővé teszi a különféle szórakoztatóelektronikai eszközök gyártóinak, hogy alkalmazzák a megoldást. A szoftvercég a bejelentéssel egyidőben kiadta a Windows Media 9 végleges verzióját, vagyis a Windows Media Player 9 Series, Windows Media Encoder 9 Series, és Windows Media SDK 9 Series megoldásokat, amelyek letölthetőek a társaság weboldaláról.

A Microsoft website-járól január 7-től kezdődően letölthető Windows Media Player 9 Series részét képezi többek közt egy Smart Jukebox nevezetű szolgáltatás, melynek segítségével a felhasználóknak lehetőségük nyílik akár több ezer digitális zenei felvétel rendszerezett tárolására, valamint természetesen meghallgatására. A Microsoft szerint a Smart Jukebox szolgáltatás automatikusan képes playlistek, vagyis lejátszandó zeneszámokból álló listák készítésére, valamint az ezen zeneszámokhoz kapcsolódó információk internetről történő letöltésére.


Ezenkívül ugyancsak megtalálható a Windows Media Player 9 Series-ben az úgynevezett Fast Streaming szolgáltatás, mely egyébként már a közeljövőben bemutatkozó Windows .Net Server 2003-nak is a részét fogja képezni. A Microsoft képviselői szerint a Fast Streaming különböző új, instant-on, illetve always-on streaming szolgáltatásokat nyújt a broadband, azaz szélessávú internet eléréssel rendelkező felhasználók számára. A bejelentés kapcsán a cég munkatársai hangsúlyozták, hogy az új médialejátszó nemcsak szolgáltatási körét, hanem minőségét tekintve is komoly előrelépést jelent elődjéhez képest, mely elsősorban a jobb hang-, illetve képminőségben, valamint a 96 kHz-es, 24 bites, 5.1 csatornás zenei anyagokkal való kompatibilitásában nyilvánul meg.

A szoftvercég weboldaláról január 8-tól letölthető Windows Movie Maker 2 teljesen új kezelőfelületet kapott, mely jobb kezelhetőséggel kecsegtet a felhasználók számára. A második generációs Windows Movie Maker ezenkívül természetesen támogatja a WMV 9 formátumot, melynek segítségével a korábbiaknál akár 50 százalékkal nagyobb tömörítési arány is elérhető. A Microsoft szerint az új formátumnak köszönhetően 15 órányi, DV (Digital Video) kazettán tárolt videoanyag immár mindössze 10 GB merevlemez kapacitást igényel.


A Microsoft úgy véli azzal, hogy elérhetővé tette a Windows Media 9 audió- és videótömörítési megoldásait, a technológia felhasználási köre jelentősen kibővülhet. A szoftveróriás tervei szerint a technológia olyan területeket is meghódít majd, ahol a Windows operációs rendszer nincs jelen. A jövőben emellett azon webes tartalomszolgáltatók is alkalmazhatják a Windows Media 9 formátumokat, amelyek a Windows rivális Linux operációs rendszert használják.

Ami az árakat illeti, egy Windows Media 9 dekódolót tartalmazó - nem Windows-alapú - szoftver után 10, egy kódolót tartalmazó után 20, egy mindkettőt magába foglaló szoftveres megoldás után pedig 25 cent licenszdíjat kötelesek majd fizetni a cégek példányonként. A rivális MPEG-LA MPEG-4 kódoló és dekódoló technológiája egyaránt 25 - 25 centbe kerül eladott szoftverenként. Egy kódolásra és dekódolásra egyaránt képes program után darabonként 50 cent jár az MPEG-LA szervezetnek.

A Microsoftnak az alacsonyabb árak ellenére is nehéz dolga lesz a digitális médiatechnológiák piacán, állítják az elemzők. A legtöbb cég ugyanis tart a szoftveróriás piaci erejétől, illetve annak további növekedésétől, ezért inkább a riválisok megoldását választja.

"Az új megoldás a riválisokéval minimum egyenértékű, ezért az alacsony licenszdíj mellett a Windows Media 9 valódi alternatívát jelent a hordozható audió- és videólejátszók, DVD lejátszók, és egyéb szórakoztatóelektronikai eszközök terén" - mondta Michael Gartenberg, a Jupiter Research elemzője. "Az MPEG-4 támogatói azonban nem fogják mindezt annyiban hagyni. A tét óriási, mivel a győztes megoldás hoszzú évekre általánosan elfogadott szabvánnyá válhat" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)