Franczy

20, vagy talán 33 éves az internet?

Az internet egyik úttörője szerint a nemzetközi számítógépes hálózat 2003. január 1-én, Újév napján ünnepelte huszadik születésnapját, vagyis alig három hónappal azt követően, hogy egyesek már az internet harmincharmadik születésnapját is megünnepelték.


Robert Braden
Bob Braden szerint egyértelmű, hogy 1983. január 1-ét kell az internet születésnapjának tekinteni, vagyis azt a napot, amikor az internet elődjének tekintett ARPAnet az NCP protokollról hivatalosan átváltott a mai napig használatos TCP/IP protokollra. Barden, aki ezen véleményét az IETF-hez (Internet Engineering Task Force) is eljuttatta, tagja volt annak a kutatókból és fejlesztőkből álló csoportnak, mely részt vett a TCP protokoll kifejlesztésében.

Ahogy azt már említettem, Bradentől eltérően nem minden szaktekintély vélekedik úgy, hogy 1983. január 1-én született meg az internet. Egy ugyancsak az internet világra segítésében tevékenyen részt vevő fejlesztőkből álló csoportosulás például 1999. szeptember 24-én ünnepelte meg először az internet születésnapját, mely akkor éppen a harmincadik volt. Ezen fejlesztői csoport akkoriban egy nagyszabású magánrendezvény keretein belül, San Francisco belvárosában ünnepelte meg a jeles eseményt.


Ray Tomlinson
Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy ahogy az internet születési dátumát, úgy az elektronikus levelezés, az e-mail világrajöttének napját sem lehet pontosan megjelölni. Ray Tomlinson, a sokak által egyszerűen csak az "e-mail atyjának" nevezett szaktekintély ma már egyszerűen nem képes visszaemlékezni arra, hogy az első elektronikus levél mikor indult útjára, mint ahogy arra sem emlékszik, hogy ki lehetett az első e-mail címzettje. Tomlinson volt az a személy, aki az elsők közt ráébredt arra, hogy az elektronikus levelezésnek, a személyes elektronikus postafióknak milyen előnyei lehetnek, valamint ő javasolta először a "@" szimbólum e-mail címekben történő használatát.

Hasonlóképpen a smiley, vagyis a ":)" szimbólum születési dátumát sem lehet pontosan tudni, mindenesetre tavaly szeptemberben a Microsoft egyik kutatója bejelentette, hogy rálelt a világ minden bizonnyal legelső smiley-jára, melyet jelzést szerinte 1982. szeptember 19-én használták fel először tömör érzelemkifejezésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    Kedves net boldog "döntsdeltehogyghányadik" születésnapot... :)
  • Laci73 #1
    Mindenesetre boldog születésnapot!