Franczy

Az IBM bemutatta a Deskstar 180 GXP merevlemezeket

Az IBM képviselői bejelentették, hogy immár az asztali számítógépek piacára szánt IBM merevlemezeket is ellátják azzal az új technológiával, mely jelentős mértékben csökkenti az adatelérési időt.

A keresztségben "tag 'n seek" nevet kapott technológiát az IBM az asztali számítógépekbe szánt merevlemezei közül először a Deskstar 180 GXP típusjelzésű winchesterek esetében alkalmazza, melyek adatelérési ideje ennek köszönhetően akár 20 százalékkal is rövidebb lehet, mint az előző generációs Deskstar merevlemezeké. A gyártó az említett technológiát az eddigiekben kizárólag a SCSI interfészes merevlemezei esetében alkalmazta, most azonban elérkezettnek látja az időt az ATA interfészes winchesterek piacán történő bemutatkozáshoz.

Az IBM munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a "tag 'n seek" technológia lényegében nem tesz mást, mint speciális algoritmusok révén rangsorolja a számítógép mikroprocesszora, valamint a merevlemez közt közlekedő adatokat, ily módon pedig jelentős mértékben képes az adatelérési idő csökkentésére. A technológiát eddig kizárólag a hordozható számítógépek, illetve a szerverek piacára szánt merevlemezek esetében alkalmazta az IBM, mostantól azonban már az asztali számítógépekbe szánt egyes IBM winchestereket is ellátják majd vele. A cég képviselői elmondták, hogy a "tag 'n seek" technológiával rendelkező IBM Deskstar 180 GXP merevlemezek tömeggyártása már javában folyik, ennek köszönhetően az OEM (Original Equipment Manufacturer) gyártók már a hét folyamán hozzájuthatnak az első szállítmányokhoz.

Érdekesség, hogy míg a merevlemezek adattároló kapacitása évente átlagosan 100 százalékkal növekszik, addig a merevlemezek adatelérési ideje évente körülbelül csak 10 százalékkal javul. Az IBM munkatársai elmondták, hogy a "tag 'n seek" technológia asztali számítógépekben használatos merevlemezek piacán történő meghonosítása révén az IBM ezen statisztikai adatokon szeretne némileg javítani. Az IBM Deskstar 180GXP termékcsaládba tartozó merevlemezek 7200-as percenkénti fordulatszámmal, valamint 30, 40, 60, 80, 120, illetve 180 GB-os adattároló kapacitással rendelkeznek. A csúcsmodell alaphelyzetben 8 MB cache-sel rendelkezik, a 120 GB-os verzió pedig opcionálisan rendelhető 8 MB cache-sel. A meghajtók áráról annyi ismeretes, hogy a 30 GB-os modell 144 dollárba, a 180 GB-os modell pedig 360 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jazzboy #6
    Én egy szekrényt terveztem jövőre ide a sarokba úgy kb 800 terrabájtal.
  • corleone #4
    Én mindig azt hiszem, hogy a vásárolt vinyó sokáig elég lesz, aztán csak betelik mind.
    Ilyenek voltak eddig: 5G, 10G, 30G, 60G.
    Pénteken veszek egy 120G-s IBM-et, de hogy meddig lesz elég??? Abban már biztos vagyok, hogy a következő vinyóvétel előtt DVD írót fogok beszerezni, addigra remélem kiderül a nyertes szabvány melyik lesz... Ja és a 120G-s vinyó után valszeg megint duplaekkorát veszek. Bár most még kicsit nevetséges a 240GB, de 6-12 hónap mulva már átlagos tárhely lesz szvsz.
  • Gabest #3
    Biztos a gyáreladás is veszteséges, így azt is beszüntették.