Franczy

Vita a vezeték nélküli hálózatok elnevezései kapcsán

A 802.11-es hálózati szabványon alapuló vezeték nélküli hálózati eszközök és technológiák elnevezése körül az eddigiekben nem kis kavarodás volt tapasztalható, azonban most egyes jelek arra mutatnak, hogy a bábeli zűrzavarnak a közeljövőben vége szakadhat. A vezeték nélküli szabványosítással foglalkozó WECA (Wireless Ethernet Compatability Alliance), vagyis a Vezeték nélküli Ethernet Kompatibilitási Szövetség ugyanis nemrégiben bejelentette, hogy tervei szerint a 802.11a szabványnak megfelelő vezeték nélküli hálózatokat a jövőben nemes egyszerűséggel Wi-Fi5 néven kellene nevezni. A WECA egyébként hamarosan Wi-Fi Alliance, azaz Wi-Fi Szövetség névre változtatja majd saját elnevezését.

A WECA munkatársai elmondták, hogy az elnevezésben szereplő szám onnan származik, hogy a Cisco Systems és az egyéb nagy gyártók 802.11a szabvánnyal kompatibilis új eszközei működés közben az 5 GHz-es frekvenciatartományt használják. Mint ismeretes, az eredeti Wi-Fi a 802.11b hálózati szabványon alapul, és a világszerte egyébként immár 15-18 millió felhasználó által használt, úgymond normál Wi-Fi eszközök a 2,4 GHz-es frekvenciatartományban működnek.

Egyelőre azonban kérdéses, hogy a Wi-Fi5 elnevezést mikortól lehet majd hivatalosan is használni, ugyanis egyrészt a névváltoztatás egyelőre még elfogadásra vár, másrészt pedig egyesek úgy vélik, hogy nem éppen szerencsés az új elnevezés, hiszen a felhasználókban az új elnevezés kapcsán esetleg felmerülhet a kérdés, hogy mi történt a Wi-Fi2, 3 és 4-gyel, a szabványosítók miért éppen 5-tel kezdik a típusjelzést? Éppen ezért egyesek úgy vélik, hogy a W-iFi5 elnevezés félrevezetheti a felhasználókat, igaz mások pedig teljes vállszélességgel kiállnak az új elnevezés mellett.

Amennyiben valaki nincs a legjobban informálva az üggyel kapcsolatban, vajmi kevés esélye van a különböző hálózati szabványok és az azokkal kompatibilis eszközök egymástól való megkülönböztetésére - nyilatkozta Aaron Vance, a Synergy Research Group vezeték nélküli eszközökkel foglalkozó elemzője, majd hozzátette, hogy éppen ezért lenne szükség egy új, egyértelműbb elnevezési rendszerre. Mint ismeretes, a különböző vezeték nélküli szabványokat többek közt sebességük, illetve biztonságuk alapján az ABC különböző betűivel illetik, így az ilyen szabványok közé tartozik többek közt a 802.11a, a 802.11b, vagy például a 802.11g.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!