JohnnyCage

A netezés szabadságáért küzdenek a hackerek

A világ legismertebb hackerei közül néhányan összefogtak egy olyan rendszer megvalósításáért, amely névtelen internetezést tesz lehetővé a világháló használatát cenzúrázó országokban.

A Hacktivisimo elnevezésű hackercsoport a napokban kiadott egy olyan, Camera/Shy nevű programot, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a weben továbbított képekben titkosított üzenetet rejtsenek el, megakadályozva ezzel a rendőrség hozzáférését az információhoz. Egy Mixter becenevű német hacker szerint a Hacktivisimo emellett néhány hét múlva egy olyan technológiát is kiad, amellyel szerte a világon nyom nélkül lehet majd internetezni.

"A hackerek komolyabb kihívást keresnek" - mondta a magát Oxblood Ruffin-nak nevező hackerszóvivő. A Hacktivisimo bejelentésére az elmúlt hét végén megrendezett H2K2 hackerkonferencián került sor több, mint két évnyi fejlesztőmunkát követően. A félévente, New York-ban megrendezett konferencián általában mintegy kétezer számítógépes biztonsági szakértő, számítógépes aktivista, és elit hacker vesz részt.

Mixter szerint a hamarosan napvilágot látó új megoldás, amely technikai értelemben egy protokoll, lehetővé teszi, hogy egymástól fizikailag távol lévő felhasználók decentralizált virtuális privát hálózatot (VPN) hozzanak létre, amely a külvilág számára hozzáférhetetlen. "Rendkívül fontos, hogy a diktatórikus országokban élők névtelenül internetezhessenek" - mondta Mixter, aki részt vesz a projektben. A müncheni hacker szerint a Hacktivisimo szoftvere megkerüli a nemzeti tűzfalakat, amelyek leszűkítik a globális internethez való hozzáférést.

A rendszer hatékony működéséhez azonban az szükséges, hogy a névtelen és szabad internetezés támogatói világszerte alkalmazzák a szoftvert. A megoldás várhatóan jókora port kavar majd a szólásszabadság hirdetői, illetve a nyugati országok bűnüldöző szervei, és a világhálót cenzúrázó mintegy 20 kormány között. A nyugati országok kormányai attól tartanak, a rendszer a bűnözők, és a terroristák fedezékévé válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #4
    Az internet eredetileg erről szól: szabad és korlátozás nélküli, bárki számára hozzáférhető média. Terroristák, pedofilok, maffiózók pedig enélkül is vannak/lesznek (sajnos). Úgyhogy nincs más hátra, mint előre!
  • Vízipók #3
    Na erre kíváncsi leszek!
    (Érdeklődő, és nem cinikus hangsúllyal.)