Franczy

Szerverekbe szánt új IBM merevlemez

Az IBM képviselői kedden egy olyan, rendkívül komplex technológiákkal teletűzdelt, elsősorban szerver számítógépekbe szánt vadonatúj merevlemezről rántották le a leplet, mely szakértők szerint a közeljövőben rendkívül fontos szerepet játszhat abban, hogy a Big Blue a merevlemezek piacán visszaszerezze régi jó hírnevét. A most bemutatkozott IBM Ultrastar 146Z10 típusjelzésű merevlemez egyik fontos, ha nem a legfontosabb újdonsága az az új antivibrációs technológia, melyet az IBM nemes egyszerűséggel rotációs rezgési védelemnek hív. Az IBM szerint ezen új technológia alkalmazása révén egyrészt jelentős mértékben csökkenthető a merevlemezek keltette vibráció, másrészt tovább növelhető a merevlemezek teljesítménye.

Mint ismeretes, a merevlemezek két fő alkatrészcsoportból, lemezekből és fejekből állnak. A lemezek olyan mágneses, forgó tányérok, melyek magukat az adatokat tartalmazzák, a fejek pedig nem másra hivatottak, mint ezen adatok lemezekről történő leolvasására, illetve oda történő írására. A winchesterek fejlesztésével foglalkozó cégek a merevlemezek teljesítményének növelése érdekében az elmúlt években jelentős mértékben növelték az integrált lemezek forgási sebességét, ez azonban bizonyos esetekben káros vibrációkkal járt együtt.

A nagy teljesítményű merevlemezek által keltett nem kívánatos rezgések elsősorban azon nagysűrűségű szerver számítógépekben okoznak problémákat, melyekben több merevlemez található egymástól relatíve rövid távolságra, ekkor ugyanis a merevlemezek vibrációja egymásra hatva tovább fokozódhat. Az IBM most nem kevesebbet állít, mint hogy a rotációs rezgési védelemnek nevezett technológia révén elejét lehet venni a winchesterek keltette nem kívánatos vibrációknak. Az első ilyen, úgynevezett antivibrációs megoldással felvértezett IBM merevlemez a keresztségben az Ultrastar 146Z10 nevet kapta, melynek típusjelzése elég beszédes, ugyanis a Big Blue újdonsága 146 GB adattároló kapacitással rendelkezik, integrált lemezei pedig percenkénti 10000-es fordulatszámon pörögnek.

A szerverekbe szánt merevlemezek piacán az IBM részesedése alig három év alatt 37 százalékról 10 százalékra csökkent. Ebben a piaci szegmensben jelen pillanatban 57 százalékos részesedésével a Seagate van az első helyen, 24 százalékos részesedésével pedig a Fujitsu áll a dobogó második fokán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • crx #4
    Az árakrol nem mondanak semit?
  • Bekomman #1
    Szálljatok mindenkinél gyorsabban , magasabbra és távolabbra.