JohnnyCage

NASA hacker után kutatnak Lengyelországban

Lengyel ügyészek szerint nyomozás folyik egy ezidáig ismeretlen hacker ellen, aki az Egyesült Államok szerint feltehetően betört a NASA számítógépes rendszerébe, és ezzel hozzávetőleg 1 millió dollár kárt okozott.

A kutatás Poznan környékére összpontosul, mivel a hírek szerint a Lengyelország déli részén található város egyik középiskolájából tört be az ismeretlen hacker a NASA (National Aeronautics and Space Administration - Nemzeti Repülési és Űrkutatási Intézet) rendszerébe. Mivel a betörés egy iskolából irányult, az elkövető feltételezhetően egy diák volt.

Lengyelországnak egyébként tradíciója van a kódok feltörésében, amely egészen a második világháborúig nyúlik vissza. A náci Németország Enigma elnevezésű titkosító gépét annak idején lengyel segítséggel sikerült feltörni.

Miroslaw Adamski lengyel ügyész nem erősítette meg azokat a híreket, miszerint amerikai számítógépes biztonsági szakértők egészen egy poznani középiskolás diákig követték az elektronikus "nyomokat". - A hónap elején indítottuk a nyomozást, miután az amerikai nagykövetségtől értesítést kaptunk a történtekről - mondta Adamski egy interjú során. - Jelen pillanatban nem kívánom megerősíteni az elhangzott vádakat és találgatásokat - tette hozzá.

Az ügyész azt azonban elmondta, a szakértők megvizsgálták, melyik számítógépről indulhatott a támadás, és melyik diák használta azt a kérdéses időpontban. Egyes napilapok információi szerint a nyomozásban az FBI is részt vesz, hogy megállapítsa milyen adatokat szerzett meg a hacker a NASA-tól, és hogyan tudott bejutni az intézet számítógépes rendszerébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #8
    Szerintem az amcsik csak le akarják nyúlni a gyereket maguknak.:-)
    És különben az is hülye, aki engedi hogy hozzáférjenek az adataihoz. Hacsak nem valami konfliktus akar kicsiholni...
  • Veriel #6
    en se vagom, hogy jon ki az 1 milla dollar
    bar usaban ez alatt mar nem is lehet kart okozni...
  • Frenzy #5
    Javitson ki valaki, ha tevedek, de tudtommal az effele karokozos tevekenyseget okozo szemelyt "cracker"-nek hivjak, mig a "hacker" szemely csak behatol, es utana altaban meg akar meg is irja a rendszer hibait a gazdinak ...
  • TheZsenyka #3
    -Tanítóbácsi tessék ide jönni! Megjelent egy file lista és akkor beírtam aztat hogy emergency.bat és erre kiírta hogy:

    Processing...
    ...
    ...
    STANDARD IGNITION SEQUENCE TERMINATED
    Processing...
    ...
    ...
    TEST CARGO DETACHED
    Processing...
    ...
    ...
    THERMO-NUCLEAR WARHEAD: -50MT- ATTACHED
    ...
    ...
    EMERGENCY LAUNCH PROTOCOL INITIATED
    ...
    ...
    FINAL CONFIRMATION REQUIRED:
    CONTINUE WITH THERMO-NUCLEAR STRATEGIC STRIKE? Y/N

    -Most mit kell nyomni?


    ----

    Szóval nevetséges hogy ilyen helyekre (jó-jó, ez most nem nukleáris cuccokról szólt), szigorúan bizalmas/titkos információkat tároló adatbázisokba be lehet hatolni. És megint egy iskolás gyerek, mint múltkor a CIA esetében a dél-afrikai srácok. Röhej...
  • Laci73 #2
    Iskolaigazgató már nem is lehet gyanúsított...