JohnnyCage

Támadásba lendül az S3 Graphics, és a SiS

A Silicon Integrated Systems (SiS), illetve a VIA Technologies-hoz tartozó S3 Graphics Inc. cégek nagyerejű támadást készülnek indítani a grafikus chipek piacát jelenleg vezető nVidia és ATI Technologies gyártók ellen.

A két többé-kevésbé újonc elsősorban az alsó-, illetve középső szegmenst célozza saját grafikus chipjeivel, a felsőkategóriás megoldások piaca egyelőre érintetlen marad, pontosabban itt a nagy visszatérő Matrox és 3D Labs gyártók jelenthetnek veszélyt az nVidia és ATI páros számára.

A SiS és az S3 Graphics (VIA) cégeknek azonban egyáltalán nem lesz könnyű dolguk az alsó- és középkategóriás grafikus chipek piacán. A szegmensben a két nagyágyú mellett ugyanis az Intel integrált alaplapi chipkészletei is jelentős konkurenciának számítanak.

Jon Peddie, a Jon Peddie Research piackutató cég egyik elemzője úgy véli, a két újonc az alsó szegmensben az Intel integrált chipkészleteinél jobb grafikus teljesítménnyel, a felsőbb szegmensekben pedig az nVidia és ATI megoldásoknál kedvezőbb árral törhet utat magának. - Az idei évben mintegy 30 százalékkal több grafikus vezérlő fog gazdára találni, mint processzor - mondta Peddie. - Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az OEM-ek számos rendszerbe először integrált grafikus megoldást építenek, majd pedig külön grafikus kártyával felbővítve egy felsőbb szegmensben próbálják értékesíteni azokat. Az alsókategóriás rendszerek ezért főként Intel i845G chipkészlettel, és SiS, Trident, illetve S3/VIA grafikus chipekkel kerülnek forgalomba. A középkategóriás számítógépekben az ATI, nVidia, SIS, és S3 megoldások fognak uralkodni - tette hozzá.

Az alsó szegmenseket célzó OEM-ek először integrált grafikus megoldásokat fejlesztenek, és csak később döntenek egy diszkrét (önálló) grafikus processzor kiadásáról, mondta Peddie. Mindez tökéletesen igaz a VIA, és a SiS esetére. Az elemző szerint a PC gyártók hasonlóan cselekednek, és egy alap integrált megoldást készítenek, amelyet adott esetben később grafikus kártyával bővítenek.

Mint a SiS a közelmúltban megrendezett Computexen is bejelentette, a társaság diszkrét grafikus processzorait egyre több gyártó alkalmazza videókártyáin. A SiS legújabb üdvöskéjének, a Xabre400-nak május végén kezdődött el a tömegtermelése, így a megoldás már a nyáron a piacra kerülhet. Az S3/VIA-féle AlphaChrome (illetve Savage XP) pontos kiadási ideje egyelőre nem ismert, de a próbagyártás már megkezdődött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dömper Ármánd #4
    Hát, nekem sohasem volt kedvem elélvezni az S3 termékeitől... :)))
  • mainruler #1
    Az S3, mint többé-kevésbé újonc????
    Hát lehet, hogy az író szerint az elmúlt tizenvalahány év csak zöldfülű próbálokzás volt, de én valahogy nem osztom ezt a nézetet...