JohnnyCage

Egyre több alaplapgyártó a videókártyák piacán

A versenytársakat követve a Soyo Computer, Soltek Computer és Fastfame Technology cégek is bejelentették belépésüket a grafikus kártyák piacára.

A Soyo Computer május végén a kanadani GPU gyártó ATI Technologies táborához csatlakozott, és Radeon 7500, illetve 8500 LE-alapú grafikus kártyákat tervez piacra dobni a nyár folyamán. Bár a társaság egyelőre nem döntött marketingstratégiáját illetően, a társaság elsősorban a nagyteljesítményű grafikus megoldások szegmensét kívánja célba venni. A társaság, mint másodvonalbeli alaplapgyártó, jelenleg mintegy 100 ezer - 250 ezer alaplapot szállít, amelynek 60 százaléka az amerikai, 30 százaléka az európai piacon kerül értékesítésre.

A Soyoval szemben a Soltek az ATI-rivális nVidia TNT2, GeForce2 MX200, GeForce2 MX400, GeForce4 MX420, GeForce4 MX440 chipjeire épülő grafikus kártyáka adott ki május legvégén. Az nVidia csúcskategóriás GeForce4 4200, és GeForce4 4600 megoldásaira épülő kártyáit a társaság június végén dobja piacra.

A Fastfame elsősorban az alsó-, és középkategóriás videókártyák piacát célozza nVidia GeForce2 MX200, GeForce2 MX400, illetve ATI Radeon 7000-alapú megoldásaival.

Az alaplapgyártók elsősorban azért nyitnak a grafikus kártyák piaca felé, mert fő üzletáguk a közeljövőt illetően nem tartogat jelentősebb növekedési lehetőséget. A videókártyák gyártásához szükséges fejlesztések ráadásul szinte azonosak az alaplapgyártás által megköveteltekkel, így az ilyen irányú bővítés nem igényel különösebb beruházást a társaságoktól.

A videókártya gyártók rohamosan növekvő száma azonban jelentősen megváltoztatja a piac ezen szegmensének képét. Az erősödő konkurenciaharc mellett a grafikus processzorok gyártói, mint az nVidia és az ATI, egyre magasabb minőségi követelményeket állítanak partnereik felé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #7
    Az árlisták szerint manapság legnagyobb márka a Noname. Igaz, a minőség nem a legjobb náluk, de az áraik verhetetlenek :)
  • Supergamer_real #6
    Mivel elvileg nem is gyartott soha, legjobb tudomasom szerint meg sajat maganak is az MSIvel gyartatja a testkartyakat.
  • TheZsenyka #1
    Ha mindenki beszáll a kártyaforgalmazásba a vége az lesz hogy ilyen és ehhez hasonló párbeszédek hangzanak majd el:

    -Jónapot kívánok! Kérek egy Pick Radeon 8500 kártyát.
    -Sajnos elfogyott, de ajánlanám a Tungsram GeForce4 Ti4400-ast.
    -Arról rosszat hallottam, akkor inkább egy Nike Radeon 8500-ast kérek.