JohnnyCage

Lassú fellendülés a grafikus kártyák piacán

Május első felében lassú fellendülés mutatkozott a PC grafikus kártyák piacán, amely az elemzők szerint elsősorban a DRAM árak csökkenésének, illetve az Intel Brookdale-D diszkrét chipkészletével ellátott alaplapok raktárkészleteinek kiárusításával magyarázható.

Május első két hetében a videókártyák eladásai az előzetes várakozásoknál némileg jobban alakultak, a vezető gyártók azonban továbbra is megosztottak a mostanában piacra kerülő integrált grafikus chipkészlettel ellátott alaplapok piacra gyakorolt hatását illetően.

Mivel a Intel i845G, i845GL és hasonló integrált grafikus alaplapi chipkészletek konkurenciát jelentenek az alsó- és középkategóriás videókártyáknak, a grafikus kártyák gyártói nem számítanak különösen jó eredményekre májusban. A csökkenő DRAM árak miatt olcsóbbá váló videókártyák, valamint a diszkrét (grafikus maggal nem rendelkező) Brookdale-D chipkészletes alaplapok raktárkészleteinek kiárusítása azonban előnyhöz juttatta a grafikus chipek, illetve videókártyák gyártóit.

A Micro-Star International (MSI) elmondása szerint a társaság eladásai május első két hetében a várakozásoknál erősebben alakultak, korántsem biztos azonban, hogy a hónap második fele is hasonlóan jó eredményeket hoz majd. A Leadtek és CP Technology gyártók hasonló állásponton vannak, de megjegyezték, hogy május első felében elsősorban azok a belépő szintű grafikus kártyák fogytak jól, amelyeknek az integált alaplapi megoldások konkurenciát jelentenek.

Bár a videókártyák eladásai általában az alaplapok eladásaihoz hasonlóan változnak, az év második felében könnyen megváltozhat a helyzet. A diszkrét, Brookdale-D -alapú Pentium 4 alaplapokból felhalmozott raktárkészletek ugyanis lassan kimerülnek, az integrált grafikus maggal rendelkező, i845G- és i845GL-alapú megoldások pedig várhatóan hódítani fognak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #1
    "az integrált grafikus maggal rendelkező, i845G- és i845GL-alapú megoldások pedig várhatóan hódítani fognak. "

    Akkor mért lendülnének fel a grafikus kártyák?