Franczy

100 GB adat egyetlen lemezen

A Hitachi Ltd. és az Asahi Optical Corporation képviselői a napokban bejelentették, hogy a két cég fejlesztőmérnökei közösen kifejlesztettek egy olyan új optikai technológiát, melynek révén az ígéretek szerint akár 100 GB adatot is lehet majd tárolni egy darab adathordozó lemezen. A Hitachi és az Asahi által kifejlesztett rendszerben egyetlen objektív lencsét használnak, mellyel megoldható a kettő-, vagy többréteges lemezek kezelése. Az említett cégek képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az új technológia révén számos új, optikai elven működő adattároló eszközt lehet majd legyártani, így többek között előállíthatók lesznek hordozható készülékek, asztali lejátszó-felvevő berendezések, vagy olcsóbb kivitelben készülő egyéb adattárolók is.


Az e héten a tajvani Tajpejben megrendezésre kerülő Optical Memory 2001 szakkiállításon a Hitachi és az Asahi is képviselteti majd magát, így a szerencsésebbek már meg is tekinthetik az új technológiára épülő eszközök prototípusait, valamint egy részletes előadást is meghallgathatnak majd az új adattárolási technológiáról. A kiállításon az ígéretek szerint látható lesz egy kétoldalas, oldalanként kétréteges lemez, mely rétegenként 25 GB adatot képes tárolni, vagyis az összkapacitása eléri a 100 GB-ot. Ekkora adattároló kapacitás egyébként elegendő ahhoz, hogy több mint nyolcórányi HDTV minőségű videoanyagot tárolhassunk egy darab lemezen.

Takashi Yamanouchi, a Pentax fényképezőgépekről híres Asahi Optical vezérigazgatója elmondta, hogy a Hitachival közösen kifejlesztett vadonatúj optikai adattároló eszköz esetében kizárólag a legfejlettebb technológiákat alkalmazták, hiszen a lemezenkénti 100 GB-os kapacitás csak úgy érhető el, hogy az újgenerációs eszközök precizitása nagyságrendileg körülbelül tízszer nagyobb a jelenleg kapható DVD eszközök precizitásánál.

Yamanouchi elmondása szerint a két lencséből álló optikai rendszer kifejlesztése sokkal olcsóbb lett volna, de mivel a két darab lencsét nagyon nehéz pontosan egymáshoz állítani, végül az egylencsés optikai rendszer kifejlesztése mellett döntöttek. A Hitachi és az Asahi által kifejlesztett új adattárolókban egyébként 0,7 milliméteres távolság van az 5 milliméter átmérőjű lencse és a lemez között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PyRex #20
    Kelleni fog a 100GB, majd ha a MS Winsuxx 2003 20-30GB-os merettel lep meg minket, legalabb lesz mirol telepiteni. Office 2003 meg 50GB lesz. :) Persze 100x ilyen gyors procikkal is lassabb es alig okosabb lesz, mint a 3 evvel ezelotti Office :)

    PyRex
  • CAD #7
    Kar, hogy a tarhely novekedeset nem koveti teljesen parhuzamosan az atviteli sebesseg novekedese... pedig hiaba van nekem 100gb-s optikai lemezem, ha 2 nap mig felnyomom ra a cuccot.
  • Tomcat.no1 #6
    Nem érdekes ez file/könyvtár méret, dolog? Még a 486-os időkben szörnyülködtünk azon ha egy program 20-300Mb s ma meg az ilyen méretü progik természetesek! Na persze ezzel nincs is semmi gond ha az a program szebb és jobb mint anno!
    Tehát szerintem bátran fejlesztgessék ezeket a nagyobb kapacítású diszkoszokat! :)
    Amúgy szerintem most már igazán nekifeküdhetnének a gyártok a DVD rekordereknek és kb. olyan árba hozni őket mint amennyi egy ma kapható HiFi ST Video magnó!!!!
  • dewdew #5
    Es ha nem viszik tulzasba a cuccot, akkor a sima felhasznaloknak csak egyretegut csinalnak. En igen meg lennek elegedve 25 GB-tal.
    (aztan majd ket ev mulva olvasom ujra ezt a topikot, es mondom, hogy hogy lehettem ekkora ostoba. Akkor majd a 200 GB-os is kicsi lesz :))))
  • RenderMan #3
    És mekkora vinyó kell hozzá? 5000GByte?
  • Laalee #2
    ugyan. ez csak egy alternativa, ami esetleg el is terjedhet par ev mulva.
  • corleone #1
    A DVD még csak most kezd elterjedni. Lehet, hogy gyorsan el is avul? :))