JohnnyCage

Elkészült az nVidia Quadro mobil változata

[Register] Az nVidia bejelentette a GeForce Quadra munkaállomásokba tervezett grafikus processzorának mobil változatát, amely a Quadro 2 Go nevet kapta.

A Quadro 2 Go az nVidia reményei szerint jelentős részesedést szerez majd a konkurens ATI által vezetett mobil grafikus rendszerek piacán. A Quadro 2 Go tulajdonképpen egy, a GeForce 2 Go-hoz hasonló chip, amely a processzor asztali változatának lebutított, alacsony fogyasztású változata. A "lebutítás" természetesen teljesítménycsökkenéssel is jár, a Quadro 2 Go például feleannyi megjelenítő futószalaggal (rendering pipeline) rendelkezik, mint az asztali változat.

Az nVidia szerint a Quadro 2 Go 286 millió pixelt jelenít meg másodpercenként, ami jóval kevesebb, mint a Quadro 540 milliója. A társaság ennek ellenére nagy jövőt remél az új chipnek, amely az újgenerációs mobil munkaállomások egyik alap építőköve lehet. Az nVidia az első ilyen "mobil munkaállomás"-t a Fujitsu-Siemens ősszel megjelenő Celsius Mobile H rendszerében jelölte meg.

A szakértők szerint az ár azonban kulcsfontosságú lehet. Az nVidia ugyanis jóval többet kér a Quadro chipjeiért, mint a Geforce X termékcsaládért. A Quadro ezért a felárért azonban számos olyan szolgáltatást nyújt a grafikus szakembereknek, amelyekről a GeForce rendszerekben még csak hallani sem lehet, pontosabban le van tiltva bennük.

Kérdés azonban, hogy milyen sikeresek lesznek az új Quadro 2 Go chipek. Az nVidia weboldalán a GeForce 2 Go mellett is csak két notebook gyártó neve szerepel, a Dellé és a Toshiba-é. Bár emellett az ASUS is gyárt nVidia GeForce 2 Go grafikus chippel ellátott notebookot, mindez egy majdnem 10 hónapos chiptől meglehetősen gyenge eredmény. Mivel a Quadro 2 Go az extraszolgáltatásokat leszámítva nagyjából egyezik a GeForce 2 Go-val, az elemzők nem számítanak túlzott sikerekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!