JohnnyCage

Továbbra sem népszerű a WAP

[IDG] A legújabb kutatások arról adnak tanúbizonyságot, hogy még azok a mobiltelefon-felhasználók sem élnek a WAP nyújtotta szolgáltatásokkal, akik egyébként WAP böngészővel ellátott telefont használnak.


A Meta Group a napokban adta ki a témáról készített tanulmányát, amelyből kiderült, a felhasználók a korábbi irányvonalat követik a WAP-pal kapcsolatban, vagyis továbbra sem szívesen használják azt. A tanulmányból kiderült, hogy a WAP kompatibilis telefonnal rendelkező felhasználók 80-90%-a a kipróbálást leszámítva még soha nem használta a mobiltelefonja által nyújtott ezen lehetőséget. Hogy miért? A WAP használata körülményes, időigényes, az WAP-os alkalmazások száma kevés, és a létező alkalmazások sem felelnek meg a mobilosok igényeinek. Általánosan elmondható, hogy a WAP alkalmazásoknak kevesebb a hasznuk, mint amennyi baj van velük.

A Meta Group szerint a "korlátozott tartalom, a lassú hálózatok, a hosszú várakozási idők és a rossz alkalmazási feltételek nem találkoznak a felhasználók magas követelményeivel, amely utóbbi a kezdeti, eltúlzott marketingkampányoknak köszönhető". Röviden: a WAP nem azt nyújtja amit a reklámok igérnek. A Meta szerint a WAP nem fog népszerűvé válni mindaddig, amíg megfelelő minőségű nem lesz a szolgáltatás.

A stamfordi központú piackutató cég elmondása szerint a legtöbb felhasználó arra panaszkodik, hogy túl bonyolult és hosszadalmas az információ megszerzése WAP-on keresztül. "Ha öt percbe tellik a részvényárfolyamok lekérdezése a WAP segítségével, akkor az ember inkább felhívja a brókert" - mondta Jack Gold, a Meta group egyik vezetője.

"A WAP maga OK, de semmi különleges nincsen benne" - mondta Niall McCann, egy belfasti web fejlesztő, és egyben WAP felhasználó a Meta tanulmányától függetlenül. McCann saját bevallása szerint hozzávetőleg feleannyit használja a WAP-ot, mint amikor tavaly megvette Nokia 7110-es készülékét. "Nem mondom, hogy mostanában nem használom... egy csomó oldal van rajta. Ülsz valahol egy repülőtéren, és miközben várakozol lekérdezheted az időjárást vagy a híreket. A WAP hasznos szolgáltatás, de komoly feladatokra vagy munkára nem alkalmas."

"Ez nem a 3G kérdése," - mondja Gold a Meta-tól a közeljövőben megjelenő harmadik generációs vezetéknélküli kommunikációs hálózatok nagyobb adatátviteli sebességére utalva. "Jobb eszközök, és jobb arhitektúra kell... egy csomó dolognak komoly fejlődésen kell més átmennie mielőtt ebből lesz valami. A telefonokat készítő társaságok, valamint a szolgáltatók igéreteket tettek, és nem tartották be azokat."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #13
    ez a wap akor is marhasag... nemhiszem hogy olyan halaszthatatlan dolga barkinek is lenne hogy a mobiljan keljen webeznie... hameg valamit keres egyszerübb megnezni az ujsagban mint a wap on... nem veletlen hogy szinte senkit se erdekel.
  • abel_crc #12
    Jó lenne, ha nem lenne olyan kibaszott drága.
    1Ft/perc-ért még néha használnám is (persze ez csúcsídőben)
  • Szilasz #9
    Én egyszer használtam a WAPot, jó volt meg minden. Megtudtam, hogy hogyan kell elmenni egy kis kávézóba. Nem tartott oly soká, eredménye egy 5-700 forint körüli számla lett... Mostanában inkább előveszek egy térképet...
  • Coine #8
    Aha, Nokai 7110
  • M@uL #6
    Es most mondd meg ezert megkertek a Meta Grupot. Nevetseges. En ezt megmondtam volna mar egy eve.
  • Coine #5
    Ja és még vmi !
    Ez a cikk se reklám, Nokia telefonról kép és beszélnek is róla, pedig van más WAP-os készülék is, de mind1...
  • Coine #4
    Télleg ! A Supergamez-nak van WAP-os oldala ??
    :)
  • Coine #3
    igaz, szerintem és kész hülyeség, csak még egy dolog amivel lehet villogni a piacon...