SG.hu

Belefáradt a közösségi platformok visszautasításaiba Szingapúr

Lawrence Wong miniszterelnök szerint Szingapúr olyan jogszabályon és egy külön ügynökségen dolgozik, amely felelősségre vonja majd az online szolgáltatókat a kiberbántalmazások miatt.

A nemzet vezetője egy rendezvényen felszólalva több olyan kezdeményezést is felvázolt, amelyek az elmúlt évtized digitális erőfeszítéseire épülnek. "Az online ártalmak minden áldozata azt szeretné, ha a káros tartalmakat gyorsan és véglegesen eltávolítanák. Jelenleg az áldozatok bírósághoz fordulhatnak védelmi határozatért, vagy feljelentést tehetnek a rendőrségen. A jogi és büntetőeljárások azonban időigényesek” - magyarázta Wong. "Egy másik lehetőség, hogy magához az online szolgáltatókhoz fordulnak segítségért, de nem sokan tudják hogyan kell ezt megtenni. Azt a visszajelzést is hallottuk, hogy még ha meg is teszik, a cégek lassan válaszolnak, és néha nem is tesznek lépéseket a bejelentések alapján” - tette hozzá.

Wong megfogadta, hogy Szingapúr gyors és hatékony segítséggel fogja támogatni az online cselekmények áldozatait. Az ausztrál eSafety biztost említette példaként, amelynek "jogi felhatalmazása van arra, hogy elrendelje az online ártalmak bizonyos típusainak megszüntetését". Bár a miniszterelnök elismerte, hogy a kormány még dolgozik a részleteken, és később többet is megoszt majd, a helyi média szerint a hivatal valószínűleg 2025-ben meg fog alakulni. Ekkor az áldozatok online kérhetnének segítséget az ügynökségtől, amely közbelépne, és az ő nevükben lépne kapcsolatba az online szolgáltatóval.

Az ügynökség kiépítésének költségvetését nem hozták nyilvánosságra, de valószínűleg nagynak kell lennie - úgy tűnik, jelentős igény van a szolgáltatásra. A szingapúri Digitális Fejlesztési és Információs Minisztérium (MDDI) felmérése arra a következtetésre jutott, hogy a káros online tartalmakat bejelentők 80 százaléka problémákat tapasztalt a közösségi médiaszolgáltatások ügykezelésével kapcsolatban. Az IT cégek ügyfélszolgálati alkalmatlanságával kapcsolatos kárhoztatása mellett Wong más olyan projekteket is felvázolt, amelyek segítenék Szingapúrt a "Smart Nation 2.0" projekt céljainak elérésében. Ezek közé tartozik a jövő évi digitális infrastruktúratörvény, amelynek célja a felhőszolgáltatások, adatközpontok és egyéb eszközök fenyegetettségének csökkentése nemcsak a kibertámadások, hanem az olyan fizikai veszélyek, mint a tűz és a rendszerhibák miatt is.

A tervek között szerepel egy „AI for Science” program is, amely várhatóan ösztönözni fogja az interdiszciplináris együttműködéseket és kutatásokat. Az oktatásban azt tervezik, hogy a fiatalok korán elkezdik a mesterséges intelligencia készségek fejlesztését, hogy felkészüljenek a jövőbeli munkaerőpiacra. "Ma a gyermekeink digitális bennszülötteknek születnek, de ettől még tudatosan kell megismertetnünk őket a mesterséges intelligenciával” - szögezte le Wong.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!