SG.hu

A Samsung bemutatta a Galaxy Z Fold és Z Flip 6 összehajtható telefonokat

Mindkét készülék vékonyabb és könnyebb elődeinél, áruk viszont a korábbiaknál magasabb lesz.

A Samsung a Párizsban megrendezett Unpacked 2024 rendezvényen mutatta be két összehajtható telefonjának legújabb verzióját. A telefonokban lévő összehajtható üveg állítólag a korábbiaknál erősebb, és most már IP48-as besorolású, ami azt jelenti, hogy már valamennyire kibírja a poros környezetet. A Z Fold 6 külső képernyője egy kicsivel nagyobb lett (6,2 collról 6,3-ra nőtt), de a belső kijelző ugyanaz maradt. A kamerái nagyjából ugyanazok (50 megapixeles fő, 10 megapixeles teleobjektív, 12 megapixeles ultraszéles), de az ultraszéles gyenge fényviszonyok melletti teljesítménye javult. A Z Flip 6 legjelentősebb fejlesztése a 4000 mAh-s akkumulátor és a belsejében található párahűtő kamra. Az alapmodellben 8 GB helyett 12 GB RAM került, és 256 GB helyett 512 GB tárhelyet kapott.

A Galaxy Z Flip 6-nál négyzetesebb belső képarányra tért át a cég, ami azt mutatja, hogy a Samsung reagál a fogyasztói igényekre, hiszen a Google és a OnePlus/Oppo készülékei azt mutatják, hogy ezeknek az eszközöknek nem kell hosszúkásnak lenniük. Lehet, hogy a Samsung még mindig uralja az összehajtható mobilok piacát, de nem immunis a vásárlói akarattal szemben. Ne feledjük, hogy ez a kategória még nagyon fiatal és messze nem tökéletes.


A készülékek külalakjánál sokkal fontosabb a bennük lévő mesterséges intelligencia, mely szókapcsolat 25-ször szerepel a bejelentést tartalmazó közleményben. A funkciók középpontjában pedig a Snapdragon 8 Gen 3 chip áll, amely ugyanaz, mint ami a Galaxy S24-ben is dolgozik. A januárban bejelentett csúcstelefon rúgta be a dél-koreai cég Galaxy AI kampányát, ami egyben a mobil MI-eszközök évét is elindította, hiszen később megtartott fejlesztői konferenciáin a Google, az Apple és a Microsoft is szinte csak ezzel a technológiával foglalkozott. A Google ráadásul központi szerepet játszott a Samsung kezdeti lépéseiben, mivel az S24 egyben a "bekarikázással keresés" (Circle to Search) funkció debütálását is jelentette.

Ez szakítás volt a Google szokásos Androidos stratégiájával, hiszen korábban a leglenyűgözőbb új ajánlataik először a saját Pixel termékcsaládján debütáltak. A Samsung és a Google kapcsolata az elmúlt években sokkal barátságosabbá vált, mivel a páros egyesítette erőit a közös ellenség, az Apple ellen. A két cég az összecsukható készülékekhez készült Android verzión és a Galaxy Watch készülékeken a Tizen-t felváltó Wear OS új változatán is együtt dolgozott. Így nem meglepő, hogy a Samsung eseményén a Google Gemini volt a főszerepben: a generatív MI alkalmazás mélyebb integrációt kap a Z Fold 6 hatalmas kijelzőjén. Ezek szerint a Bixby-nek annyi, a Samsung csendben eltemette a Sirire adott házon belüli válaszát a Google új terméke javára.


A Google a maga részéről szisztematikusan váltja le saját Assistantját a Geminivel, annak ellenére, hogy a generatív MI-platform még nem teljesen kész. A Gemini szekérre való felugrás kétségtelenül okos lépés volt a Samsungtól házon belüli nyelvi modell (LLM) hiányában, amelyre támaszkodni lehetett volna. De persze még az Apple készüléke is külső félhez, az OpenAI partnerséghez fordul, hogy a nehéz kérdésekre válaszolni tudjon.

Ami a Galaxy AI-t illeti, az S24 kezdeti alkalmazásai a képalkotás körül forogtak, ami már régóta alapvető a Samsung mobilos megközelítésében. Ezúttal a vállalat a Notes alkalmazást egészítette ki MI-alapú segítséggel. Ez magában foglalja a hangfelvételek átírásának, lefordításának és összegzésének képességét (a Google és az Apple nyomdokaiba lépve). Az alkalmazás a PDF-ek fordításában is jobb lett, a fájlok szövegein a fordítás egymásra (vagy az eredeti szöveg fölé) helyezhető, ráadásul a funkció a képek és grafikonok szövegeit is támogatja. A Samsung Keyboard új szövegjósló funkciót kapott, mely egyszerű kulcsszavak alapján szöveget generál e-mailek írásakor, míg a közösségi médiában a korábbi bejegyzések elemzésével a mi stílusunkban ír majd bejegyzéseket.


A Galaxy Z Fold6 és a Flip6 is 100%-ban újrahasznosított papírból készült dobozban érkezik, a cég hétgenerációs operációs rendszer-frissítés, valamint hét évnyi biztonsági frissítést garantál. A 12GB RAM-mal rendelkező Galaxy Z Fold6 modellek 256GB-os verziója 829 990, az 512 GB-os változata 879 990, míg az 1TB-os készülék 979 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érkezik. A 12GB RAM-mal rendelkező Galaxy Z Flip6 256 GB-os változata 499 990, míg az 512 GB-os 549 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érhető el. A Galaxy Z Fold6 Ködös ezüst, Rózsaszín és Tengerészkék, míg a Galaxy Z Flip6 Ködös ezüst, Sárga, Kék és Menta színváltozatokban lesz kapható, a kiszállítás két hét múlva, július 24-én kezdődik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!