SG.hu

113 millió eurót csaltak ki kriptopénz-bányászat ígéretével

Több európai ország közreműködésével hat embert állítottak elő, akik piramisjáték szervezése során, több mint ezer sértett megkárosításával legkevesebb 113 millió eurót (mintegy 45,2 milliárd forint) csaltak el Európa-szerte - tájékoztatott az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust.

A hágai közlemény szerint a szervezett bűnözői csoport tagjai befektetési lehetőséget kínáltak kriptovaluta váltására és bányászatára alkalmas számítógépek lízingelésére, valamint internetes felhőszolgáltatások szervertárhelyének bérlésére. A gyanúsítottak 70 százalékos hozamot ígértek azoknak, akik csatlakoznak a rendszerhez. Mivel az ígért befektetési program, valamint a berendezések és felhőszolgáltatás nem létezett, a gyanúsítottak piramisjátékot hoztak létre, ahol a korábbi befektetők bevételének nagy része az újonnan beszervezett befektetőktől származott. Az összegyűlt összeget nem az ígért beruházásokra, hanem főként a gyanúsítottak megélhetési költségeire fordították. A program során a gyanúsítottak több ezer szerződést kötöttek, amelyek bevétele elérte a 113 millió eurót.

Németország, Svájc, Ausztria, Csehország, Litvánia és Liechtenstein illetékes hatóságai a június 11-én tartott akciónapon, több mint 280 rendőr bevonásával 29 házkutatást tartottak, melyek során bizonyítékokat foglaltak le és bankszámlákat fagyasztottak be - tájékoztatott az Eurojust.

Az Európai Unió szintén hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol arról tájékoztatott szerdán, hogy az olasz hatóságok bankjegynyomdát számoltak fel a dél-olaszországi Leccében, egy pénzhamisítót előállítottak. A június 10-én tartott akció alkalmával 100 ezer euró (mintegy 40 millió forint) értékű hamis bankjegyet és több mint 10 ezer (mintegy 4 millió forint) euró értékben kriptovalutát foglaltak le. Az akciót nagy mennyiségű hamis bankjegy vásárlóinak letartóztatása előzte meg Olaszországban és Franciaországban - tájékoztattak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!