SG.hu

A ByteDance elindította a TikTok Lite-t, azonnal vizsgálat alá vonta az EU

A TikTok tulajdonosa, a ByteDance kérdésekkel néz szembe azzal kapcsolatban, hogy megfelel-e az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló törvényének (DSA). A jogszabály kötelezettségeket ró a nagy platformokra a rendszerszintű kockázatok mérséklésére olyan területeken, mint a fiatalok mentális egészsége.

A TikTok DSA-nak való megfelelésével kapcsolatos legújabb uniós aggályok középpontjában a TikTok Lite elindítása áll. Ez a videomegosztó alkalmazás egy változata, amely nemrégiben indult el ("tesztüzemben", a TikTok szerint) Franciaországban és Spanyolországban, és lehetővé teszi a 18 év feletti felhasználók számára, hogy bizonyos alkalmazáson belüli tevékenységekért - például tartalmak kedveléséért vagy új alkotók követéséért - pontokat szerezzenek. A TikTok szerint ezeket a pontokat ajándékkártyákra vagy "érmékre" lehet beváltani, amelyeket az alkotóknak lehet ajándékozni.

Úgy tűnik, hogy a jutalomhoz kötött elkötelezettségi funkció aggodalmat váltott ki az EU-ban a potenciálisan függőséget okozó kialakítással kapcsolatban, amely negatív hatással lehet a fiatalok mentális egészségére. Az Európai Bizottság felügyeli, hogy a platformok megfelelnek-e a DSA rendszerkockázati követelményeknek. Az információkérést bejelentő sajtóközleményben a Bizottság közölte, hogy további részleteket kért a TikToktól arról a kockázatértékelésről, amelyet az új alkalmazás uniós bevezetése előtt kellett volna elvégeznie.

"Ez az új "Task and Reward Lite" programnak a kiskorúak védelmére, valamint a felhasználók mentális egészségére gyakorolt potenciális hatását érinti, különösen a függőséget okozó viselkedés lehetséges ösztönzésével kapcsolatban" - írta a közlemény, hozzátéve, hogy a TikTok által az ilyen rendszerszintű kockázatok mérséklésére hozott intézkedésekről is információt kér. A TikTok 24 órát kapott a TikTok Lite-ra vonatkozó kockázatértékelés benyújtására. A Bizottság elemezni fogja a választ, és értékelni fogja a következő lépéseket, például azt, hogy indítson-e hivatalos vizsgálatot vagy sem. A TikTok szóvivője elmondta: "Már közvetlen kapcsolatban állunk a Bizottsággal a termékkel kapcsolatban, és válaszolni fogunk az információkérésre".

A TikTokot birtokló ByteDance egyike annak a mintegy két tucat nagy online platformnak, amelyekre a DSA-szabályok legszigorúbb rétege vonatkozik. Ez arra kötelezi őket, hogy tegyenek lépéseket a platformjaik használatából eredő rendszerszintű kockázatok mérséklésére. A rendeletnek való megfelelés elmulasztásáért kiszabott büntetések elérhetik a globális éves forgalom 6%-át, ami a TikTok számára súlyos bírságokat eredményezhet a megfelelés megerősített hiányosságai miatt. A pán-európai rendelet szélesebb körű hatása valószínűleg a platformok terméktervezési döntéseire is befolyással lesz, mivel az uniós végrehajtók olyan hatáskörrel rendelkeznek, amely potenciálisan egész üzleti modellek reformját kényszerítheti ki, ha azokról kiderül, hogy káros hatásúak.


A TikTok ellen már folyik vizsgálat az EU-ban számos DSA-kötelezettséggel kapcsolatban, többek között a kiskorúak védelme, valamint az addiktív design és a káros tartalmak kockázatkezelése terén. A mostani közlemény azonban azt sugallja, hogy az EU aggódik, hogy több aggályos kérdés is felmerül. Különösen érdekes, hogy a Bizottság ilyen gyorsan beavatkozik egy termék bevezetése után, mivel a TikTok Lite alkalmazás csak nagyon rövid ideje volt élesben elérhető a két piacon, ebben a hónapban indult el. (Egy alig egy hete közzétett spanyol YouTube-videó mutatja be a jutalmazási funkciót, a vlogger szerint "videók nézésével" pénzt kereső program csak most vált elérhetővé, és egyelőre csak néhány Androidos eszközön.)

Nem világos, hogy a Bytedance a TikTok Lite két uniós piacon történő bevezetése előtt végzett-e DSA kockázatértékelést az új jutalmazási programra vonatkozóan. A rendelet rendszerkockázatra való összpontosítása azonban lényegében kötelezővé teszi ezt a lépést az olyan funkciók esetében, amelyek valószínűleg vonzóak a kiskorúak számára. A TikTok elmondta, hogy a TikTok Lite felhasználóinak igazolniuk kell, hogy legalább 18 évesek, hogy az alkalmazás használatával pontokat gyűjthessenek. A szóvivő az általuk használt korhitelesítési technológia megbízhatóságáról kérdezve elmondta, hogy a folyamatok olyan dolgokat foglalhatnak magukban, mint "egy szelfi beküldése fényképes személyazonosító igazolvánnyal (pl. útlevél vagy jogosítvány), hitelkártya-engedélyezés stb.".

A TikTok a jutalmazási program további korlátozásai közül kiemelte a jutalmak maximális korlátját, amely "nagyjából" napi 1 eurónak felel meg. A szóvivő azt is elmondta, hogy a jutalmakhoz napi maximum 1 óra videóidőt lehet felhasználni - tehát feltehetően csak egy óra videónézésért lehet pontokat gyűjteni, ami után aznap már nem lehet több pontot gyűjteni. Az uniós jogalkalmazók érdeklődésére számíthat, hogy a TikTok Lite felhasználói milyen világosan értesülnek az ilyen korlátozásokról, amikor a platformot a tervezési döntésekről kérdezik.

Az európai fogyasztói csoportok korábban aggodalmakat fogalmaztak meg a TikTok platform kialakításának különböző aspektusaival kapcsolatban, ideértve a virtuális pénznemek felhasználását az elköteleződés ösztönzésére. A 2021-ben benyújtott panaszok miatt indított eljárás 2022 júniusában végül abban csúcsosodott ki, hogy a TikTok egy sor kötelezettségvállalást tett - többek között ígéretet tett arra, hogy növeli az átláthatóságot a digitális érmék és a virtuális ajándékok terén. A Bizottság által a TikTok DSA-megfeleléssel kapcsolatos megközelítése felett gyakorolt felügyeletéből ítélve azonban a platformnak még tovább kell mennie, hogy megfeleljen az idén februárban teljes mértékben hatályba lépett - de a rendszerkockázati elemeket várhatóan 2023 augusztus végétől tiszteletben tartó - uniós internetes szabálykönyv végrehajtóinak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!