SG.hu

Folytatódik a dél-koreai "kriptokirály" montenegrói kiadatási ügye

Felülbírálta a montenegrói fellebbviteli bíróság a dél-koreai "kriptokirály" Egyesült Államoknak történő kiadatására vonatkozó bírósági döntést, és az ügy újratárgyalását rendelt el.

A Terraform blokklánccég dél-koreai alapítójának, Do Kvonnak a kiadatásáról február 21-én döntött a podgoricai felsőbíróság. A testület két döntést hozott, az egyik szerint Do Kvont kiadják az Egyesült Államoknak, a másikban pedig elutasították a kiadatását Dél-Koreának. A mai döntés azt jelenti, hogy folytatódik a "kriptokirály" hónapok óta tartó harca a montenegrói igazságüggyel. Do Kvont és társát, a Terraform pénzügyeiért felelős Hon Csang Dzsunt tavaly március 23-án a podgoricai repülőtéren fogták el, amikor egy Dubajba tartó magánrepülőre készültek felszállni. Mindkét férfi hamis okmányokkal utazott volna. Tavaly júniusban közokirat-hamisítás miatt mindkettőjüket négy-négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Podgoricában.

Közben a montenegrói igazságügyi minisztériumhoz az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától is érkezett kérelem a férfiak kiadatására. A podgoricai felsőbíróság novemberben arról tájékoztatott, Do Kvon beleegyezett abba, hogy Dél-Koreának adják ki. Erről azonban az igazságszolgáltatásnak kellett döntenie azt követően, hogy a férfi letöltötte kiszabott börtönbüntetését Montenegróban.

A montenegrói igazságügyi minisztérium február 5-én közölte, hogy Hon Csang Dzsunt kiadták Dél-Koreának. Do Kvon blokklánccége 2022-ben omlott össze, a cég kriptovalutái - a terra és a luna - elvesztették értéküket, a befektetők pedig emiatt több mint 40 milliárd dollárt veszítettek. A "kriptokirály" korábban ártatlanságát hangoztatta, és az ellene megfogalmazott vádakat politikailag motiváltnak nevezte. Emellett több Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy "egyáltalán nincs szökésben", azonban tartózkodási helyét "biztonsági okokra" hivatkozva nem volt hajlandó elárulni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!