SG.hu

Hamarosan mobiltelefonnal is igénybe lehet venni az állami szolgáltatásokat

Hamarosan egy mobiltelefonnal is igénybe lehet venni az állami szolgáltatásokat, például digitálisan lehet majd ügyeket intézni - mondta a Digitális Állampolgárság Program megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettese.

Both András elmondta, hogy több mint tíz éve tart már a szisztematikus építkezés az állami informatika területén: először a szélessávú internetkapcsolatot biztosították az otthonokban, mobiltelefonokon, később pedig az önkormányzatoknál és a kormányablakoknál is. Ezt követte a központi infrastruktúra kiépítése, ami azt jelenti, hogy szervertermeket hoztak létre, valamint összekapcsolták a különböző nyilvántartásokat - tette hozzá. A vezérigazgató-helyettes szerint már csak az van hátra, hogy létrehozzanak olyan állami szolgáltatásokat, amelyeket akár egy okostelefon segítségével is igénybe lehet venni. "Tehát az alapok megvannak, s most következik az, amikor az igazolványaink, az ügyintézés a mobiltelefonba költözik" - fogalmazott Both András, hozzátéve, hogy a klasszikus ügyintézési lehetőségek továbbra is elérhetőek lesznek a kormányablakban.

Újdonságnak nevezte, hogy a program élesítése után személyazonosításra alkalmas lesz a mobiltelefon, így egy rendőrségi igazoltatásnál ez kiválthatja a személyi igazolványt. Hangsúlyozta, hogy az eddiginél biztonságosabb megoldásokat tesz lehetővé a digitális ügyintézés, amelynek része lehet például a többfaktoros azonosítás is. Aa jövő ezen a téren az lesz, hogy kiterjesztik a személyazonosítási rendszert, így azt már akár dohányboltban vagy múzeumban is lehet majd használni, és további állami szolgáltatásokat építenek be a programba.

A vezérigazgató-helyettes a Digitális Állampolgárság Programról elmondta azt is, hogy az állami mobil applikációt bárki letöltheti majd, és a regisztráció után lehet személyazonosításra használni azt QR-kód segítségével, amit a hatósági személy (például egy rendőr) leolvas. A rendőri igazoltatásnál már idén kiválthatja a műanyag kártyát az applikáció, míg a dohányboltokban csak később lesz vele igazolható az életkor. Az applikáció segítségével például erkölcsi bizonyítványt lehet majd igényelni, és egy gombnyomással letölteni azt - ismertette.

A terveik szerint a felhasználóknak még idén hozzáférésük lesz a személyazonosítás és néhány egyéb ügyintézés mellett az elektronikus aláíráshoz, de a jövőben szeretnék bevonni a piaci szereplőket is, mint például a bankokat, a közmű- és a telekommunikációs cégeket, hogy a portáljaikra az applikáció segítségével lehessen belépni. "Azt szeretnénk elérni, hogy az állampolgárok ne jegyezzenek meg hétszáz féle jelszót és felhasználónevet, hanem mindenhova egy csatornán be tudjanak jutni, de ez igazán biztonságos legyen" - emelte ki Both András.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #3
  "Az egészségügyi beutalókat is elfogadhatnák már telefonon,"

  Alapvetoen elfogadjak az online felhon at. Csak a taj szamot, nevet es szuletesi datumot kell bemondani a pultnal. (a biztonsagi kerdes ha kell az anya szuletesi neve) Legalabbis pesten ez jol mukodik. Az okos szemelyi olvasasa meg nem megy mindenutt. A magan egeszsegugyi szolgaltatok pedig csak akkor fernek hozza, ha az adott doki a sajat allami hozzaferesevel nezi. Pl. a Medicover-ben az engem vizsgalo dokirol igy derult ki, hogy a Honvedban dolgozik orvoskent (hozza tartoznek allamilag is, csak tul hosszu volt a varolista), mert az ottani account-jat hasznalta a maganrendelesen is.

  A QR kodos azonositasra azert allnak egyebkent at, mert nincs eleg kartyaolvaso, ami a digitalis szemelyiket tudna kezelni, mig a legtobb telefon vagy nem rendelkezik NFC tamogatassal vagy a kartya modu hasznalat le van tiltva szoftverbol (az Apple iphone-okon csak az Apple pay hasznalhatja, igy az e-szemelyi NFC-s megjelenitese nem lehetseges, lasd az EU-s eljarast a temaban, mert nekik is kellene).

  "Az is hülye aki letölt a telefonjára egy az állam által készített applikációt."

  A webes ugyfelkapus uzemmod most is mukodik telefonrol, ehhez nem kell alkalmazas, de pl. egy e-szemelyit felmutatni jelenleg csak kartyas formaban lehet, amit aztan sok helyen nem tudnak leolvasni. Az uj e-szemelyi app. arra jo, hogy QR kodos formaban megjelenitse a szemelyi igazolvany adatait, igy eleg a telefont magaval vinnie az embereknek, nem kell meg a szemelyi igazolvany, jogositvany, lakcimkartya es tajkartya is. Egyebkent szvsz. ha nagyon akarja valaki, akkor a QR kodokat akar ki is nyomtathatja...

  ps: Az e-szemelyi-s azonositas azert lesz jo, mert pl. a dohanyboltban vagy italboltban/kocsmaban csak akkor tud vasarolni valaki, ha beolvassak az e-szemelyijet es igy meglesz a pontos datuma es helye a dohany, illetve alkoholvasarlasoknak. Ez lehetoseget ad a visszaelesek automatikus felderitesere es pl. orvosi profilozasra (lasd lancdohanyosok es alkoholistak automatikus felderitese). Plusz lehet majd ujra dohanyt es alkoholt venni automatabol, mert a gep is le tudja ellenorizini a qr kodos e-szemelyit.
 • Bruce_Willis #2
  Az is hülye aki letölt a telefonjára egy az állam által készített applikációt.
 • monk00 #1
  Az egészségügyi beutalókat is elfogadhatnák már telefonon, hogy ne keljen nyomtattgatni, meg a dokihoz azért külön szaladgálni. Nagyon le vagyunk maradva más országokhoz képest
  Utoljára szerkesztette: monk00, 2024.01.24. 14:53:53