SG.hu

Az EU a roamingdíjak után a külföldi hívások különdíját is eltörölné

Elkészült az EU gigabites infrastruktúráról szóló törvényének szövege, mely egységesíti a kontinens távközlési cégeire vonatkozó jogszabályokat. A cél, hogy 2030-ra minden európai polgár számára magas szintű összeköttetés legyen elérhető.

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága (ITRE) ma megállapodott a gigabites infrastruktúráról szóló törvény kompromisszumos szövegéről. Ha az Európai Parlament a szeptember 19-re tervezett szavazáson jóváhagyja a szöveget, akkor a szöveg az intézményközi tárgyalások kiindulópontjává válhat. "Társadalmunk és gazdaságunk jövőbeli fejlődése egyre inkább a nagyon nagy kapacitású hálózatokkal való széles körű lefedettségtől függ. Minél lassabban hozzuk meg az intézkedéseket, annál inkább lemaradunk" - mondta a szöveg parlamenti előadója, Alin Mituta. A szöveg a távközlésre vonatkozó uniós harmonizált szabályokat, az EU-n belüli hívások különdíjainak eltörlését és a bürokrácia csökkentését célozza.

A képviselők úgy döntöttek, hogy a szélessávú hálózatokra vonatkozó 2014-es költségcsökkentési direktíva nem támogatta elég hatékonyan a távközlési hálózatok kiépítését, ezért ezt a rendszert egy új rendelettel váltják fel. Mituta jelentéstervezetében tett javaslata, miszerint az EU-n belüli roamingdíjakon felül az EU-n belüli hívások különdíját is el kellene törölni, széles körű támogatást kapott az uniós jogalkotóktól. "Nincs technikai akadálya annak, hogy a polgárok számára megszüntessük a különdíjakat, ez politikai döntés. Bátornak kell lennünk, nagy lépést kell tegyünk a távközlési ágazat egységes piacának megteremtése érdekében." Ez a lépés biztosan vitát fog kiváltani a Parlament és a Tanács között, mivel a miniszterek többször is ellenezték a díjak eltörlését.

Az uniós jogalkotók biztosítani kívánják, hogy a fizikai infrastruktúrához vagy földterülethez való hozzáférés a távközlési szolgáltatók és a toronyépítő vállalatok számára "tisztességes és ésszerű áron" történjen. Az Európai Bizottság a törvény alkalmazásának időpontjáig az érdekelt felekkel és a távközlési piacok szabályozóinak testületével (BEREC) egyeztetve iránymutatásokat határoz meg erre a "méltányos és ésszerű árra" vonatkozóan. A szöveg szerint azokon a helyeken, ahol nincs olyan közcélú infrastruktúra, ahol távközlési infrastruktúra telepíthető, kereskedelmi épületeket kell használni a nagyon nagy kapacitású hálózatok elemeinek telepítésére. A tagállamok szükség esetén túlléphessenek ezen a rendelkezésen, a dán jog például már lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy magánépületekben is telepítsenek berendezéseket.

Az uniós jogalkotók úgy döntöttek, hogy a kompromisszumos szövegben megtartják az "üvegszál" kifejezést, ahelyett, hogy egy technológiailag semleges kifejezéssel helyettesítenék. Egyesek azt javasolták, hogy a szöveg jövőállóbbá tétele érdekében a "nagyon nagy kapacitású hálózat" kifejezéssel helyettesítsék, vagy a koaxiális kábeleket vegyék fel a törvény hatáskörébe. Fontos része a szövegnek a köz- és magánszféra partnerségének ösztönzése, hogy minden európai polgár számára nagy kapacitású összeköttetés legyen elérhető. A ritkán lakott területeken nem fogják engedélyezni a távközlési cégeknek egymással párhuzamos hálózatok kiépítését, ehelyett azt fogják támogatni, hogy a helyi önkormányzatok közpénzből létrehozzanak egy saját rendszert, melynek hálózatára díjfizetés ellenében bármely cég csatlakozhat majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #3
  "Nagy behemót és lassú az EU, de lassan, de biztosan jó irányban halad"

  A foderalis allam nem mindenki szerint jo irany. Az EU azert lepi meg ezeket a lepeseket, mert szeretne eltorolni a nemzetallamok hatarait es nemet mintara egy foderalis allamba szetetne osszevonni az osszes tagallamot. A vegen ugyanakkora nemzeti fuggetlenseg jutna Magyarorszagnak vagy Franciaorszagnak, mint most mondjuk Bajororszagnak. Van Bajororszagnak sajat parlamentje? Van persze, csak a donteseket attol meg Berlinben hozzak meg. Ez varna rank, a gorogokre, de meg a franciakra is es par kivetellel a nemzeti kormanyok ugy latszik tamogatjak az otletet.

  ps: A telekommunikacios piacon a kovetkezo lepes az lenne, hogy a frekvenciak kiadasanak jogat atveszik tagallami (nemzeti) szintrol szovetsegi szintre, tehat onnantol az EU kozponti hivatalai donthetnenek arrol, hogy melyik EU-s ceg milyen frekvencian szolgaltathat. Ezzel megszunne az EU-n belul a roaming, hiszen ugyanaz a ceg egy halozatrol szolgalna ki az osszes elofizetot az egesz orszagban (EU-ban).

  " én sem támogatom, hogy bármiféle gazdasági menekült migránst engedjünk be. Maradjon a nagyon szigorú kontroll, beengedni őket egyszerre, halál..."

  Ez lehet szemelyes velemeny, de az EU vezetese (es parlamentje) ugy dontott, hogy megengedi az emberek szabad mozgasat az EU-n kivuli orszagok es az EU kozott is, igy lehetoseget teremtve a fokozatosan kihalo EU-s lakossag cserejet mas orszagokbol szarmazo, varhatoan szaporabb lakossagra. Ugyanez a szandek vezetett anno a kivulrol erkezo roman lakossag beengedesehez Erdelybe es ugyanezen okbol jarna a teruleti autonomia (kesobb pedig onallo allamisag) a del angliai muzulman tobbsegnek Nagy Britannian belul vagy eppen a franciaorszagi homogen muzulman tomboknek Franciaorszagban. Az utobbi esetleg megkerulheto az egyseges EU-n belul foderalis tagallami statusszal, ami nem jar tenyleges dontesi autonomiaval.

  ps: Azt nem mondom, hogy az atlagos EU-s allampolgarnak nem jobb ha ugyanazon allam allampolgara fuggetlenul attol, hogy Parizsban, Berlinben vagy Budapesten lakik, csak es kizarolag a nemzetallamok es az adott nemzethez tartozo polgaraik szamara zavaro a fuggetlenseguk elvesztese. Ugyanez a folyamat anno az USA-ban is lezajlott, bar ott csak fegyveres konfliktussal tudtak feloldani a kisebbseg ellenallasat.
 • Anonymusxx #2
  "Maradjon a nagyon szigorú kontroll, beengedni őket egyszerre, halál... "

  Gondolom ezt ironikusan értetted?
 • AndReWsss #1
  Nagy behemót és lassú az EU, de lassan, de biztosan jó irányban halad - ellentétben azzal, amit a kormányunk mond.
  Egyet leszámítva: én sem támogatom, hogy bármiféle gazdasági menekült migránst engedjünk be. Maradjon a nagyon szigorú kontroll, beengedni őket egyszerre, halál...