MTI

Az IDC szerint idén 13,7 százalékkal csökkennek a PC-kiszállítások

Az International Data Corporation (IDC) előrejelzése szerint a személyi számítógépek (PC-k) globális szállítása éves szinten 13,7 százalékkal, mintegy 252 millió darabra csökken az idén.

Az amerikai kutatócég honlapjára felkerült jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy a javulás jelei mutatkoznak a piacon. Ennek hatására jövőre már nőnek a PC- kiszállítások, mintegy 3,7 százalékkal, 261,4 millióra. Jitesh Ubrani, az IDC kutatási vezetője szerint "a fogyasztói kereslet a legjobb esetben is mérsékelt marad, mivel a szegmens továbbra is gazdasági kihívásokkal néz szembe." Szerinte egyébként az idei év a történelem legnagyobb visszaesésének éve lehet a PC-kiszállítások tekintetében.

Az IDC korábban közölt adatai szerint a világon 16,6 százalékkal estek a PC-kiszállítások az idei második negyedéven éves összevetésben, 71,5 millióról 59,7 millióra. A PC-kiszállítások már a hetedik egymást követő negyedévben csökkentek, ugyanakkor derűlátásra ad okot, hogy csökkennek a PC-készletek a kereslet fokozatos növekedése miatt, továbbá, hogy a második negyedévben a kiszállítások nőttek az első negyedévvel összevetve.

Az idei második negyedévben a globális PC-piac kulcsfontosságú beszállítói megőrizték pozícióikat. A kínai Lenovo továbbra is az első helyen állt 24 százalékos piaci részesedésével. A cég kiszállításai 20,8 százalékkal csökkentek a tavalyi második negyedévhez képest, de több mint 11 százalékkal nőttek az idei első negyedévhez viszonyítva. A második helyen álló, 22,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkező amerikai HP Inc. kiszállításai az első negyedévhez képest 12 százalékkal bővültek, míg éves összevetésben 0,9 százalékkal csökkentek. A listán harmadik Dell Technologies esetében hasonló volt a trend, éves szinten 21,8 százalékkal estek a kiszállítások, negyedéves összehasonlításban azonban 9 százalékkal bővültek. Piaci részesedése 17,4 százalék volt a második negyedévben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dodo55 #3
  Persze, tudom, hogy egyébként van benne bőven tényszerű igazság, de ez itt egyfajta meme-mé vált már :)
 • kvp #2
  "kikezdhetetlen védjegye, hogy minden hónapban beszámol a PC eladások drámai csökkenéséről"

  Ha megnezzuk az eladott pc-k mennyiseget a a 2005-os szinthez kepest, akkor az osszes eladott szamitogep kozott tenyleg toredek mara a pc-k aranya. Abszolut ertekben viszont kb. ugyanannyi gepre van szukseg evek ota es csak az idoszakos hatasok (pl. a 2020-as home office jarvany) okoznak evenkent eltereseket, amik hullamhegyeket es veluk ellenerteku volgyeket jelentenek par eves ciklusokban.

  Az viszont igaz, hogy aranyaiban egyre kevesebb ember hasznal barmilyen pc-t (legyen az desktop vagy laptop), mert az emberiseg tobbsegenek eleg a telefon es a tablet es evek ota folyamatosan az o aranyuk no a teljes online kozossegen belul.
 • Dodo55 #1
  2005 óta olvasom az SG-t, azóta (de lehet régebb óta is) kikezdhetetlen védjegye, hogy minden hónapban beszámol a PC eladások drámai csökkenéséről :D :D :D
  Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.09.19. 17:37:57