SG.hu

1 milliárd forinttal támogatja az állam a hazai félvezető­gyártási kapacitások kiépítését

A kormány elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) chiphordozó kerámialapka K+F+I projekt indítására irányuló javaslatát, így Magyarország is megkezdi belépését a félvezetőgyártás piacára. A kapacitások kiépítésének kialakítását a kormány 1 milliárd forinttal támogatja - közölte a tárca.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár kiemelte, hogy "a COVID alatt tapasztalt chiphiány rámutatott egész Európa sérülékenységére, miközben Magyarország jelenleg is világszínvonalú anyagkutatási képességekkel rendelkezik. Erre a tudásra építve, a fejlett technológiai piacra való belépéssel jelentősen növelhető a magyar gazdaság versenyképessége és szuverenitása, egyúttal jelentősen csökkenthető az ország nemzetközi kitettsége." A hazai chiphordozó kerámialapka fejlesztési és gyártási kapacitásainak kialakítása érdekében a GFM felmérte a hazai K+F képességeket. A kidolgozott, több fázisból álló kísérleti projekt szerint a gyártókapacitás már középtávon kiépíthető.

Az államtitkár hozzátette, hogy a félvezető üzletágat gyors technológiai változás jellemzi, a kutatás-fejlesztési tevékenység az értéklánc minden szakaszában kiemelkedő. A széleskörű innovációs tevékenység okán a projekt és a későbbi fejlesztések érdemben járulnak hozzá a magyar gazdaság technológiai fejlettségének előmozdításához, az Ipar 4.0 folyamataihoz, az ipar technológiaváltásához - olvasható a közleményben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ellaberin #3
  Valóban vékonykának tűnik az összeg.
  De chiphordozó kerámialapka kutatás-fejlesztésről beszélnek alapból, így érthetőbb.
  Messze van ez a valódi chip gyártástól, de ilyen irányú kutatás még be is találhat. Azt olvasom ki, hogy már egy meglévő projektbe való tőke-injekció ez, ami a kísérleti modell fizikai megvalósítását célozza meg. Remélhetőleg, ha sikeres nem csak gyorsan eladjuk a liszenszet és vége, hanem építünk rá gyára(ka)t, hogy valóban az ország profitáljon belőle és ne 1-2 stróman.
 • Sippie #2
  Micsoda összeg... Mészáros 1 hetes bevétele?
 • Caro #1
  LOL
  https://www.tomshardware.com/news/intel-to-spend-up-to-120-billion-on-new-us-manufacturing-hub