SG.hu

"Hangkalózokat" támad a RIAA

Az "AI Hub" egy gyorsan növekvő Discord szerver, ahol a felhasználók útmutatókat és mesterséges intelligencia-modelleket osztanak meg egymással, köztük a legnagyobb zenészek hangjainak másolatait. Az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége, a RIAA szerint a szerver a szerzői jogok megsértésére szolgál, és a bezárását kéri a Discordtól, továbbá azt, hogy hozzák tudomásukra a feltöltők személyazonosságát.

Az "AI Hub" Discord szerver több mint 146 ezer tagjával egy virágzó közösség, amely rengeteg, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tartalmat tárol. Rengeteg információ van rajta, többek között olyan jelentős zenészek hangmodelljei, mint Bruno Mars, Frank Sinatra, Rihanna vagy Stevie Wonder. Mindezek az információk felhasználhatók olyan házi MI-sávok készítéséhez, amelyek ezeknek az előadóknak a hangját utánozzák. Ez a zeneiparban rendkívül ellentmondásos téma, mivel sok bennfentes szerint ezeknek a modelleknek a kereskedelmi felhasználása sértheti a szerzői jogokat.

Az, hogy az ágazatban pontosan mi megengedett és mi nem, jogalkotási vita tárgyát képezi. Az MI tréningezése és modelljei még a világon sehol nincsenek törvénnyel szabályozva, de javaslatok már készültek. Az EU több szintű, kockázatalapú megközelítést akar, míg például az Egyesült Államokban még csak kongresszusi meghallgatások keretében foglalkoznak a kérdéssel. Az amerikai zenei cégek jogait képviselő RIAA nagyon szemmel tartja a mesterséges intelligenciát. A kalózkodás elleni csoport a hónap elején küldött levelében arra kérte a Discordot, hogy kapcsolja le az AI Hub szervert, azonban a levelükből nem derül ki, hogy a hangmodellekkel van bajuk, vagy az egyes felhasználók által közzétett zenei adatkészleteket tartják problémásnak. A Discordnak küldött levélben egyszerűen az áll, hogy az AI Hub megsérti a RIAA tagjainak szerzői jogait.

"Tudomásunkra jutott, hogy a Discord üzemelteti az alább hivatkozott szervereket. Ezek célja tagjaink szerzői jogvédelem alatt álló hangfelvételeinek megsértése azáltal, hogy engedély nélkül kínálja, értékesíti, linkeli, hosztolja, streameli és/vagy terjeszti a tagjaink hangfelvételeit tartalmazó fájlokat" - írják. A kalózkodás elleni csoport azt szeretné, ha a szervert lekapcsolnák, és figyelmeztetéseket küldenének ki az üzemeltetőinek. A mostani határozottan megfogalmazott levél egy május végén küldött kérést követ, akkoriban az AI Hub szerverének még csak 82 ezer felhasználója volt, de néhány hét alatt ez a szám 143 ezerre nőtt. A Discord nem kapcsolta le a szervert, ahogy azt a RIAA kérte, de néhány üzenetet törölt.

Egy MI által Frank Sinatra hangmintája alapján létrehozott új alkotás ma szerzői jogi szürkezóna. A RIAA nem is közölte a letiltási értesítésben, hogy a hangmodelleket szerzői jogsértésnek tekintik-e, "folyamatban lévő peres ügyekre" hivatkozva nem közöltek részleteket. Az biztos, hogy a RIAA-tagok zeneszámait tartalmazó adathalmazok jogsértőek, de ezek a tartalmak nem is engedélyezettek az AI Hub szerverén. Ami a tartalmat közzétevő felhasználókat illeti, nem világos, hogy jogot sértettek volna, ennek ellenére a RIAA néhány nappal ezelőtt a bíróságra ment, abban a reményben, hogy többet tudhat meg róluk.

A RIAA Columbia kerület szövetségi bíróságához fordult, és a kezében egy DMCA idézéssel az állítólagos jogsértők azonosítását kérte a Discordtól. Ezt június 14-én küldték el nekik egy kísérőlevéllel együtt. "Önök kötelesek a RIAA számára a jogsértők azonosításához elegendő információt közölni. Ez magában foglalja a személyek nevét, fizikai címét, IP-címét, telefonszámát, e-mail címét, fizetési adatait, fiókfrissítéseit és fióktörténetét, amennyiben rendelkezésre állnak" - áll a levélben. A Discordnak a hónap végéig kell eleget tennie a kérésnek, ha hivatalosan nem tiltakoznak ellene.

A RIAA nem bocsátkozott részletekbe az intézkedés lehetséges következményeivel kapcsolatban, de nyilatkozatuk szerint nem maga a mesterséges intelligencia a probléma. Végrehajtási erőfeszítéseik azok ellen irányulnak, akik hozzájárulás nélkül használják ki a művészek munkáját. "A kreatív közösség támogatja az olyan mesterséges intelligenciát, amely etikus, követi a törvényt és tiszteletben tartja az alkotók jogait. Ha azonban azok, akik az MI-ból profitálni akarnak jogosulatlan tartalmakon képzik ki a rendszereiket, akkor aláássák az egész zenei ökoszisztémát, kárt okoznak az alkotóknak, a rajongóknak és a felelős fejlesztőknek egyaránt. Ez az akció annak biztosításához kíván hozzájárulni, hogy a művészek életművét hozzájárulás nélkül kihasználó, jogtalan rendszerek nem lehetnek és nem is lesznek az MI jövője" - tette hozzá a RIAA szóvivője.

Az AI Hub szervere még online van. Az adminjai közleményt adtak ki, mely szerint szerzői jogvédett tartalmakat tartalmazó teljes adatbázisok feltöltése közvetlenül a Discordra nem megengedett. "Kérjük, ne töltsetek fel adathalmazokat a szerverre, illetve ne töltsetek fel semmilyen szerzői jogi védelem alatt álló anyagot. Az ilyesmivel szemben zéró toleranciánk van" - olvasható a közleményben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!