MTI

A mesterséges intelligencia szabályozását javasolja a DK

A mesterséges intelligencia szabályozását, az európai minimálbér bevezetését, az orosz energiahordozóktól való függetlenedést és a magyarországi nagy tavak fokozott védelmét javasolja a Demokratikus Koalíció. Minderről sajtótájékoztatón beszélt a párt ügyvezető alelnöke.

Az árnyékkormányinfó elnevezésű eseményen Molnár Csaba elkerülhetetlennek nevezte a mesterséges intelligencia jogi szabályozását. A DK ezért önálló, a mesterséges intelligenciáért felelős kormányzati szereplőt nevezne ki, és felállítana egy "mesterségesintelligencia-ügynökséget" - közölte. Az ellenzéki párt továbbá munkahelyi innovációs programot indítana és a nemzeti alaptantervben taníttatná a mesterséges intelligenciához kapcsolódó legfrissebb információkat - sorolta az ügyvezető alelnök. Azt is mondta, hogy folyamatos beszámolásra köteleznék a mesterséges intelligenciával foglalkozó magyarországi intézményeket, egyesületeket és szervezeteket.

Az EP-képviselő az európai minimálbérről azt mondta, hogy a társadalmi partnerekkel közösen dolgoznák ki azokat a szabályokat, amelyek biztosítják az uniós irányelvben megfogalmazott referenciaértékekhez való igazodást. Az európai minimálbérnek az egyes országokban vagy a mediánbér hatvan százalékát, vagy a bruttó átlagbér ötven százalékát kell elérnie - fejtette ki. A Demokratikus Koalíció a növekvő minimálbérköltségek ellensúlyozásként adó- és járulékkedvezményeket nyújtana a magyarországi kis- és közepes vállalkozásoknak, illetve növelné a kollektív szerződések arányát - hangsúlyozta.

Újabb témára áttérve úgy értékelt, hogy az orosz földgáztól és kőolajtól való függés elviselhetetlen biztonsági és gazdasági kockázatot jelent Magyarország számára. A DK ezért azt indítványozza, hogy az évtized végéig hazai és uniós fejlesztési forrásokból egymillió háztartásban létesítsenek háztartási napelemet vagy háztartási kis szélerőművet - közölte. Emellett meg kell szüntetni a lakossági napelemek betáplálásának és a nagyméretű szélerőművek létesítésének tilalmát - szólított fel a politikus. Kiemelte, hogy a Demokratikus Koalíció német és spanyol mintára energiaközösségeket hozna létre, öt év alatt 500 ezer lakótelepi lakást, illetve egymillió más típusú lakást és házat újíttatna fel és szigeteltetne le, valamint felfüggesztené a paksi bővítést.

Az EP-képviselő azonnali beavatkozást sürgetett a Balaton, a Velencei-tó és a Fertő-tó érdekében. Kijelentette, hogy a Balatonon meg kell állítani a nádasok felszabdalását és a jelenleginél hatékonyabban kell szankcionálni az illegális nádkivágást. Hozzátette, a DK a Balaton partjától mért harminc méteres sávban építési tilalmat vezetne be, úgy, hogy még kikötőt vagy ahhoz kapcsolódó épületet is csak a helyiek döntése után lehessen létesíteni. Felhívta a figyelmet, hogy pártja a Balaton-parttól mért ötven méteres sávban az összes közterületre elővételi jogot biztosítana az önkormányzatoknak.

A DK a Balatonon, a Velencei-tavon és a Fertő-tavon is azonnal eltörölné a kiemelt beruházások intézményét, és mindhárom tó esetében elrendelné az engedély nélkül épült vagy természetkárosító épületek elbontását - mondta Molnár Csaba. Hangsúlyozta, hogy társadalmi egyeztetés nélkül egyik tó környékén sem engednék nagyobb léptékű beruházások megkezdését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!