SG.hu

Az Apple bejelentette a 15 collos Macbook Airt

Az Apple a 2023-as Worldwide Developers Conference alkalmával bemutatta új, 15 collos MacBook Air készülékét. Az Apple állítása szerint a készülék "a világ legjobb 15 collos laptopja", és az a cég M2 chipjével érkezik majd.

A régóta pletykált 15 collos MacBook Air végre valósággá vált. A várakozásoknak megfelelően az új laptop rendkívül hasonlít az Apple által egy évvel ezelőtt a WWDC-n bejelentett, újratervezett 13 collos változathoz - csak egy kicsit nagyobb. Ez az első alkalom, hogy az Apple ilyen méretű képernyővel ellátott laptopot ad ki, amely nem a "profi" készülékcsalád része, akár a MacBook Próról, akár annak elődjéről, a PowerBookról beszélünk. A dizájnja nagyon hasonlít az utóbbi időben kiadott összes többi laptophoz, tehát nem a régi ék alakú, korábban az Airről ismert szögletes kialakítást viszi tovább.

Az új modell 11,5 mm vastag, amivel a társaság szerint a világ legvékonyabb 15 hüvelykes laptopja, a súlya pedig alig több mint három kiló lesz. Két USB-C Thunderbolt porttal szerelik (akár 6K-s külső kijelzőt is támogat), MagSafe töltőcsatlakozóval és fejhallgató-csatlakozóval rendelkezik, és sötét, kétfajta szürke és ezüst színekben lesz kapható. A 15,3 hüvelykes képernyő körül a keret alig öt milliméteres, a kijelzője 500 nites fényerővel rendelkezik. A bemutatón nem hangzott el, hogy pontosan milyen felbontású, csak az, hogy "Retina kijelző". Az biztos, hogy nem rendelkezik a "ProMotion" adaptív, akár 120 Hz-es frissítési frekvenciával, hanem legfeljebb 60 Hz-re képes. Hagyományos LCD, nem pedig a Pro-ban található "XDR" extrém dinamikatartományú kijelző. Ezek a változtatások egyike sem meglepő abból a szempontból, hogy a cég a költségek csökkentésére és a Pro termékcsalád az Air-től való megkülönböztetésére törekedett.


A kijelzőn továbbra is jelen van a vitatott bevágás az 1080p-s webkamera számára, van benne három mikrofon, valamint hat hangszóró a térbeli hangzáshoz Dolby Atmos támogatással. Az új modell ára 1299 dollárról indul és jövő héten lesz kapható. A kisebbik modell ára is változott, a 13 collos MacBook Air M2-vel mostantól 1099 dollárról indul, az alap M1 Air pedig továbbra is 999 dollár.

Az Apple állítása szerint az új Air akár 12-szer gyorsabb lesz, mint a leggyorsabb Intel MacBook Air modellek, és akár 18 órás akkumulátor-üzemidőt biztosít. Ventilátor nélküli kialakítású, és állítólag 25 százalékkal fényesebb, 40 százalékkal vékonyabb, kétszer olyan gyors és fél kilóval könnyebb, mint "a legkelendőbb 15 collos Intel Core i7 PC laptop". Az új laptop az arany középút a 13-mas MacBook és a nagyobb, prémium árú modellek között. A 15-ös Air valószínűleg azt a közönséget szolgálja majd ki, amely nagy képernyőt szeretne, de nincs szüksége a 14 és 16 hüvelykes Pro modellek extra számítási teljesítményére (és azokat túl drágának tartja). Még nem ismert, hogy mennyi memóriával és tárhellyel érkeznek a különböző Air modellek.

A macOS rajongói már évek óta nem rendelkeztek meggyőző 15 hüvelykes opcióval. A 14 hüvelykes képernyőt gyakran túl kicsinek tartják egyes kreatív programok kényelmes használatához, míg a 16 hüvelykes Pro-t nehézkes lehet cipelni a perifériákkal együtt. A könnyű 15 hüvelykes azoknál a felhasználóknál találhat otthonra, akik az elmúlt években a kettő között vergődtek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!