SG.hu

A brit vállalatok harmadát érte kibertámadás az utóbbi egy évben

A brit üzleti vállalkozások és jótékonysági intézmények csaknem harmadát érte kibertámadás az utóbbi egy évben - hangzott el a Belfastban rendezett éves brit kiberbiztonsági konferencia mai nyitónapján.

Oliver Dowden, a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője a CyberUK 2023 nevű rendezvényt megnyitó felszólalásában - részletek nélkül - elmondta: a kormányzó brit Konzervatív Párt tavalyi, illetve a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) néhány héttel ezelőtti vezetőválasztási versengését is "fenyegetések érték a kibertérből". Dowden elmondta azt is, hogy az utóbbi tizenkét hónapban a brit vállalatok és nem profitorientált segélyszervezetek 32 százaléka számolt be kibertámadásról, illetve informatikai rendszereik feltöréséről. A miniszter szerint a kibertérben észlelhető, állami szereplők részéről megnyilvánuló fenyegetettség továbbra is "a megszokott irányokból", Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea részéről a legnagyobb.

A brit Országos Kiberbiztonsági Központ (National Cyber Security Centre, NCSC) azonban az elmúlt 18 hónapban több olyan csoport megjelenését észlelte, amelyek "Oroszországhoz igazodnak" és támogatják az Ukrajna elleni orosz inváziót. Az ehhez hasonló csoportok által jelentett fenyegetettség "az államok peremvidékéről érkeznek", hozzávetőleg az Ukrajnában tevékenykedő Wagner zsoldosszervezet kibermegfelelői, és támadásaikat kezdetben Ukrajnára és környékére összpontosították. Az utóbbi időben azonban figyelmüket az Egyesült Királyságra és szövetségeseire kezdték fordítani, és keresik a lehetőségeket a kritikus fontosságú brit országos infrastruktúrahálózat meggyengítésére - fogalmazott a londoni kabinetiroda vezetője.


Oliver Dowden szerint ezek a csoportok a múltbeli támadási kísérletektől eltérően nem anyagi haszonra törekszenek és nem is kémkedni akarnak, elsődleges szándékuk az, hogy felfordulást okozzanak a brit infrastrukturális létesítmények működésében, vagy akár az, hogy megsemmisítsék ezeket a létesítményeket. Indíttatásuk nem pénzügyi, hanem ideológiai, és bár ezek az elkövetők állami szervekhez kapcsolódnak, sok esetben azonban nem állnak e külföldi államok ellenőrzése alatt, és emiatt kevésbé valószínű, hogy önmérsékletet tanúsítanak - mondta a belfasti konferencián a brit kabinetiroda vezetője.

Mindezen okok miatt az NCSC hivatalos riasztást adott ki a brit infrastrukturális hálózat működtetőinek, számos olyan cselekvési ajánlással együtt, amelyek a cégek ellenállóképességének erősítését szolgálják. Dowden példátlannak nevezte, hogy a brit kormány nyilvánosságra hozta egy ilyen jellegű riasztás kiadását. London nem hiszi, hogy ezek a csoportok jelenleg képesek lennének széles körű károkozásra a brit infrastrukturális rendszerben. A kormány azonban ennek ellenére szükségesnek tartja e riasztás kiadását, azzal a céllal, hogy a vállalatok képet alkothassanak azokról a fenyegetésekről, amelyekkel szembe kell nézniük és megtegyék a megfelelő védekezési lépéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!